/

Tot continua sent possible

Les notícies d’ocupabilitat i les expectatives davant la recerca de feina no solen ser massa positives. En els casos de persones majors de 45 anys, el pes de l’edat sol afegir més desànim a les persones que es veuen superades per un mercat de treball precari i amb alta competència.

Els casos d’èxit ens demostren que tot és possible i que, si optimitzem bé el nostre perfil professional i som positius, podem trobar feina. Per això, des de la Fundació PIMEC continuem transmetent que l’actitud positiva no s’ha de perdre mai i donem suport a les persones, acompanyant-les i assessorant-les en el procés de recerca de feina, per tal de poder accedir al mercat de treball, amb la col·laboració de l’Obra Social de “la Caixa”.

Estem especialitzats en el col·lectiu de majors de 45 anys, col·lectiu que precisa suport i entrenament en trobar la millor estratègia de com pot accedir al mercat laboral, donada la dificultat d’avançar en processos de selecció, per la limitació de l’edat. Treballem acompanyant un alt nombre de persones i els donem el suport, tot establint interaccions de demanda i suport, en funció de cada necessitat i situació.

Cal fer visible i impulsar l’ocupació dels majors de 45 anys amb mesures eficaces encaminades a millorar la situació del mercat laboral dels treballadors d’edat avançada, ja que la discriminació per edat és el fenomen més comú en les empreses i organitzacions per sobre d’altres tipus de discriminació i es tracta d’un tipus menys visible perquè ha de lluitar contra estereotips molt arrelats i amb la menor sensibilitat que mostra la societat, en general, cap a l’edatisme.

Aquests tòpics i estereotips es fonamenten en idees tan allunyades de la realitat com l’escassa capacitat d’adaptació dels sèniors o la falta de competències digitals, sense tenir en compte la seva maduresa, coneixements i experiència assolides. És necessari fer un treball de sensibilització en les empreses i a la societat en general per fomentar els equips intergeneracionals, incidint en el fet que el talent sènior i el júnior no són excloents, sinó que la suma dels valors que tots dos aporten és una combinació guanyadora en el complex món empresarial.

Casos d’èxit

El JC, de 72 anys, vol ser útil i continua donant suport a les empreses, aportant professionalitat com a directiu en finances. És excepcional poder conèixer persones que tot i tenir l’economia i la jubilació resolta, vulguin continuar treballant i aportant valor a les empreses. És un clar exemple que l’edat no és un aspecte limitador.

Un altre cas en el qual l’edat no és una limitació ens l’aporta la MS, qui arriba del seu país de Sud-Amèrica als 57 anys i sense haver treballat des de fa més de 5 anys en l’àrea administrativa. Va cuidar a la seva mare i, després, no va trobar feina. Arriba a la Fundació PIMEC amb un clar perfil de vulnerabilitat immigrant, major de 45 anys i aturada de llarga durada. La dificultat del seu perfil queda alleugerida ràpidament per la seva manera de ser, la seva responsabilitat i una alta flexibilitat i adaptabilitat. Després de fer un curs de formació de neteja de desinfecció de superfícies, ja ha començat a treballar.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) relacionats:

 

Helena Martínez
Consultora i orientadora professional.

 

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

L’assegurança de crèdit, un factor clau per a la remuntada

Next Story

Treballs en ambients calorosos

Latest from ODS i RSC