Avui dia tothom coneix algú que ha decidit emprendre, però això no vol dir necessàriament que estigui innovant. En molts casos, senzillament, vol dir que ha agafat les regnes i ha decidit llençar-se a la piscina del mercat laboral sense el flotador d’un contracte de treball.
Personalment conec dues persones que aquest 2019 han decidit plegar de la seva feina i posar-se a fer exactament el mateix que feien, però pagant autònoms i, per què no dir-ho, perdent pel camí qualitat de vida.
El pròxim 21 d’abril és el Dia Mundial de la Innovació i, per aquest motiu, no vull parlar només d’emprendre, sinó també d’innovar, perquè tot sovint es confonen aquests dos termes i crec que és molt important entendre la diferència que hi ha entre ells.
Innovar és donar una nova visió o resposta a un problema conegut, tot sovint ja resolt, però (i aquí va la part important) aportant més valor que les solucions anteriors. Per exemple: Henry Ford va innovar en el camp de la mobilitat millorant el transport de milions de persones, o Steve Jobs va millorar l’experiència dels usuaris d’ordinadors. En els dos casos ja existien les tecnologies; ells no les van inventar, però van innovar. Van canviar tan profundament les solucions que van crear nous productes i serveis allà on no existien ni tan sols les necessitats: el cotxe i el telèfon intel·ligent.
Així doncs, per innovar cal conèixer i analitzar el mercat, estudiar-lo, detectar quelcom millorable, conèixer els players i formular una hipòtesi que podrà culminar en una teoria que després caldrà validar, que no és poc. I si tot va bé, aquella idea innovadora generarà un nou producte o servei que a la vegada crearà una oportunitat de negoci que podrem explotar.
És per això que, si avui pogués fer una carta als Reis en ple mes d’abril, demanaria que deixem de fabricar emprenedors que s’autoocupen, cosa que comporta una degradació de les seves condicions laborals i del seu sector sense aportar cap valor afegit, i ens poséssim a remar perquè neixin milers d’emprenedors innovadors.
Ens calen legions de gent preparada i valenta amb ganes de canviar-ho tot, de fer-ho millor i generar valor, creant nous productes i serveis per salvar el món. I, si pot ser, també demanaria en aquesta carta als Reis que l’Administració els donés suport i que ho fes de debò, i no només dies abans de les eleccions.