El repte d’aconseguir uns polígons industrials de qualitat

És necessària la implantació d’una bona xarxa per al conjunt del territori, que ajudi a la transició de les pimes cap a la Indústria 4.0 i a ser un referent de la tecnologia 5G.

La situació actual posa de manifest que als entorns industrials on estan ubicades les empreses cal assolir nous reptes i potenciar nous models d’actuació, com la sostenibilitat o digitalització. A més, i a causa de la situació “d’abandonament” en què es troben molts dels polígons industrials –majoritàriament a causa de la manca d’inversió per part de les entitats titulars d’aquests–, és fonamental i vital, per poder dotar l’entorn de competitivitat, disposar d’eines que facilitin i vetllin per la millora contínua dels polígons. Per exemple, a Catalunya és necessària una inversió en infraestructures de telecomunicacions per al conjunt del territori que permeti acompanyar el teixit productiu en la transició cap a la Indústria 4.0 i que ens converteixi en un referent de la tecnologia 5G.

Per tot això, la Coordinadora de Polígons Empresarials (CEPE) fa temps que lidera i impulsa la marca “Polígons empresarials de qualitat – Polígon Q”, que està certificada per l’Associació Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR). La coordinadora té com a objectiu, entre d’altres, que el 10% dels polígons espanyols tingui aquest distintiu l’any 2029, i aconseguir que l’entorn on les empreses desenvolupen la seva activitat econòmica sigui competitiu en aspectes com l’urbanisme, infraestructures, mobilitat sostenible, innovació, eficiència energètica, etc.

A Espanya hi ha 21 polígons que han aconseguit el certificat, 7 dels quals es troben a Catalunya

A Catalunya, PIMEC Polígons –agent acreditat de la marca “Polígon empresarial de qualitat”– du a terme una tasca de dinamització en aquest sentit. L’entitat creu que la certificació és una eina bàsica per: valorar i validar la capacitat de les infraestructures, serveis i altres variables de l’entorn d’un polígon; dissenyar un full de ruta amb les oportunitats de millora identificades i, el més important, aconseguir el compromís de les entitats titulars (majoritàriament administracions locals) per invertir als polígons. “Classificar els polígons, com a punt de partida, ens permet disposar d’una radiografia actual i d’un projecte de futur basat en la millora contínua, ja que la principal variable de la certificació és precisament la millora contínua dels polígons”, ha explicat David Giménez, director executiu de la patronal catalana i vicepresident del CEPE.

La certificació “Polígon empresarial de Qualitat – Polígon Q” atén el conjunt de factors que des de CEPE, en funció de la seva dilatada experiència, s’han identificat com a essencials per a considerar que un polígon és de qualitat:

  • Aspectes jurídics i urbanístics
  • Gestió d’infraestructures i serveis bàsics
  • Gestió de l’àrea empresarial
  • Gestió de serveis de valor
  • Influència social

Aquests factors assumeixen un esquema piramidal, partint dels aspectes urbanístics i legals, fins a la implicació amb la societat i el territori on el polígon es troba instal·lat. D’aquesta manera, la marca Polígon Empresarial de Qualitat se centra a validar els continguts i a analitzar l’aportació de valor de cada polígon, sobre la base d’una millora contínua i d’un model d’utilitat i servei empresarial i públic.ç

Gràcies a aquesta eina, diversos polígons d’arreu del territori català ja han aconseguit la certificació “Polígon Empresarial de Qualitat”:

Els polígons Congost, Coll de Manya i Jordi Camp de Granollers (desembre 2019)

Polígon del Príncep i Polígon Empordà Internacional de Vilamalla, a Girona (maig 2021)

Polígon industrial El Pla de Sant Feliu, al Baix Llobregat (octubre 2021)

Polígon industrial Can Salvatella de Barberà del Vallès, al Vallès Occidental (octubre 2021)

 

 

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Pimes i canvi climàtic: S.O.S

Next Story

L’aprovació de la Llei Crea i Creix, un pas endavant en la lluita contra la morositat

Latest from Competitivitat