Els Barcelona Dragons volen ser ‘La Masia’ del futbol americà

L’equip espanyol d’aquesta disciplina esportiva, que juga a l’Estadi Municipal de Reus, obre una acadèmia per formar jugadors nacionals d’èxit i “fer-los créixer tant esportivament com acadèmicament perquè puguin assolir beques universitàries als Estats Units i Mèxic”. 

 Si ara fa just un any s’anunciava la tornada de l’equip de futbol americà Barcelona Dragons després de 30 anys d’absència, ara la notícia és que han creat la primera acadèmia d’Espanya que entrenarà joves d’entre 15 i 18 anys, amb l’objectiu de consolidar la figura de l’estudiant-atleta.    

El general manager dels Barcelona Dragons, Bart Iaccarino, ha parlat de “crear petits Dragons per al futur”, per tal de consolidar una base d’esportistes que pugui donar continuïtat a la pràctica d’aquest esport amb un planter de jugadors nacionals. La iniciativa suposa la consolidació del projecte de recuperació dels Barcelona Dragons, franquícia de futbol americà que després d’una etapa interrompuda de 18 anys va tornar l’any passat a Catalunya, en concret a l’Estadi Municipal de Reus (Tarragona).

Lluny queda la primera dècada dels noranta del segle passat, quan el reconegut empresari barceloní Josep Maria Figueras –durant molts anys president de la Cambra de Comerç de Barcelona i Fira de Barcelona– va convertir el seu somni en realitat: fer arribar el futbol americà a Catalunya, i el març de 1991 els Barcelona Dragons, amb jugadors internacionals, feien el seu debut a la World League of American Football amb una victòria a l’Estadi Lluís Companys, a Montjuïc. El somni va durar fins al 2003, amb la participació dels Barcelona Dragons a la lliga internacional, en què participaven set equips nord-americans (sis dels Estats Units i un del Canadà) i tres europeus (London Monarchs i Frankfurt Galaxy, a més dels Dragons). 

Però això és història. Ara els Barcelona Dragons porten ja una temporada a ple rendiment, i són l’única franquícia a l’Estat espanyol que forma part de la nova European League of Football i l’únic equip de la nova competició continental de futbol americà. La diferència bàsica: ara el 70% de la plantilla de 36 jugadors són nacionals. “Aquest any seguim tenint l’opció de tenir 4 jugadors com a Import Americà i altres 8 jugadors que compten com a Import Europeu”.

“Pensem que el soroll que vam fer l’any passat durant la primera temporada ha servit perquè la gent sàpiga de nosaltres i tingui interès per estar al nostre costat, i hem despertat força interès, la veritat”, explica Bart Iaccarino. D’aquí el repte de continuar “construint esportistes d’elit” en futbol americà, i què millor que fer-ho també a casa? 

D’aquí en va sortir l’European Football Academy, un centre de formació per introduir-se i practicar el futbol americà, però sense oblidar la part acadèmica que tot jove necessita per projectar-se professionalment i personalment. En resum, un curs escolar en què els alumnes podran practicar futbol americà als camps de les instal·lacions de l’Estadi Municipal de Reus, estudiar a l’Escola Internacional del Camp (EIC) –un centre amb presència a 50 països que també els prepararà cursant el Batxillerat Internacional per obtenir beques i poder anar als Estats Units o Mèxic a continuar l’ensenyament superior– i viure als apartaments de Pierre&Vacances. El projecte dels Barcelona Dragons s’ha creat a semblança de l’escola que la National Football League (NFL) té a Londres.  

En la nova etapa, els Barcelona Dragons ja estan preparant la seva segona temporada de l’European League of Football, amb el debut a Stuttgart, el 5 de juny, contra l’Stuttgart Surge. Les renovacions de jugadors i el fixatge d’altres figures farà que “l’afició s’animi encara més i acudeixi a l’estadi per donar-nos suport”, manifesta el seu general manager. Bart Iaccarino concreta que el 95% dels seguidors són aficionats locals que van a l’estadi de Reus per seguir la lliga i que els espera a tots “i molts més” en el primer partit a casa, el 18 de juny, amb el Colonge Centurions.  

Ho faran a les ordres d’Andrew Weidinger. El nou entrenador, provinent d’Arizona (Estats Units), va aterrar a Reus a principis del maig passat per posar-se al capdavant de l’equip. Porta a Catalunya la seva experiència dels Estats Units i Alemanya i un gran repte: “Comprometeu-vos a aprendre dels vostres errors, comprometeu-vos a aprendre dels errors dels vostres companys”, ha dit als jugadors només veure’ls. 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Quines són les obligacions bàsiques en matèria laboral que han de complir les empreses?

Next Story

Cap a on anem?

Latest from Competitivitat