La perspectiva de la diversitat augmenta la reputació i la projecció de les pimes. Una empresa que integra en la seva plantilla persones amb diferents factors de risc de diversitat és percebuda com una entitat amb sensibilitat i compromís social.
L’equip humà és un factor fonamental en el funcionament d’una empresa i el desenvolupament de la seva activitat. Els seus components aporten valor afegit; per tant, podem dir que la diversitat als llocs de treball pot tenir un paper enriquidor en molts sentits, ja que els diferents perfils són els que complementen un equip amb diferents capacitats, motivacions i sensibilitats.
D’altra banda, les pimes demostren ser cada vegada més socials gràcies a l’impuls de polítiques responsables a través de la Responsabilitat Social Corporativa (RSC) i amb la introducció de mesures per contribuir al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de l’Organització de les Nacions Unides. Una d’elles és la incorporació de persones que formen part de col·lectius en situació de vulnerabilitat i amb més dificultat d’inserció.
Anabel Montón, coordinadora del programa Next Diversitat i Empresa, finançat per la Unió Europea a través dels fons Next Generation, explica els beneficis a l’hora d’esdevenir una empresa socialment més diversa i responsable:
- Les empreses compromeses amb les causes socials són organitzacions socialment actives i participatives i aquest és un valor afegit que aporta progrés a la societat i que és molt valorat pels clients i consumidors.
- Avui dia existeixen moltes facilitats i eines, com incentius a la inserció laboral o plans de diversitat com els que ofereixen PIMEC i ECAS a través del programa Next Diversitat i Empresa, amb assessorament, fet a mida i de manera subvencionada.
- Pots servir com a exemple i inspirar altres empreses que vulguin introduir en la seva activitat econòmica els principis d’igualtat d’oportunitats i de respecte a la diversitat.
- Ajuda a avançar en la construcció d’una plantilla diversa, millorant la capacitat d’atracció i retenció de talent.
- Consecució dels ODS, sobretot en el desenvolupament dels objectius 5 (Igualtat de gènere), 8 (Treball decent i creixement econòmic), 10 (Reducció de les desigualtats) i 17 (Aliances per a assolir objectius).
- La perspectiva de la diversitat augmenta la reputació i la projecció de l’empresa. Una empresa que integra en la seva plantilla persones en situació de vulnerabilitat és percebuda com una entitat amb sensibilitat i compromís social; per tant, millora la seva imatge i la relació empresa-persones treballadores.
- Ajuda a considerar la diversitat en totes les polítiques de direcció de les persones, que inclouen la preparació i capacitació dins les organitzacions.
- La gestió de la diversitat ajuda a millorar la cohesió, a conèixer les realitats diverses de les persones treballadores i a millorar la comunicació interna i el clima laboral.
Les empreses que ja incorporen la diversitat i ens expliquen la seva experiència destaquen les aportacions, sempre positives. És el cas, per exemple, de l’empresari Jesús Torrelles, CEO de Cajebel S.L.: “Som conscients que,?com a empresa, tenim moltes responsabilitats amb la societat, d’entre les quals destaquem?donar oportunitats laborals a tothom per igual, sense discriminació i?amb l’objectiu de crear plantilles diverses”.
Cajebel S.L. ha participat en el programa Next Diversitat i Empresa i, després d’aplicar un Pla de Diversitat, Torrelles assegura que “ens ajuda en la contractació de personal nou i en les relacions laborals amb la plantilla actual”.
A més, l’empresari destaca que “és molt important fer tot allò que estigui a les nostres mans per atraure nou talent i per millorar la cohesió dels nostres equips?i les persones que els conformen”. Finalment, afegeix que “els beneficis es fan evidents al moment, tot acomplint una acció d’RSC que suma, tant dins de l’empresa com en la projecció i el creixement d’aquesta”.