Evolució de la negociacio col.lectiva setembre 2017

Amb la publicació de les dades del mes d’agost de 2017, seguim amb l’anàlisi de l’evolució de la negociació col·lectiva, per tal de donar eines a empreses, gremis i patronals sectorials que permetin afrontar amb les màximes garanties possibles la negociació col·lectiva.

Primerament, i com a dada més destacable de la publicació d’agost, cal dir que la pujada salarial mitjana pactada en els convenis col·lectius registrats fins a l’agost de 2017 es va situar en el +1,33%, bastant per sobre de com es va tancar el mateix mes de l’any 2016 (+1,09%), segons xifres provisionals del Ministerio de Empleo, i indiquen un repunt significatiu pel que fa als augments salarials contemplats en conveni.

Convenis col.lectius

S’ha pogut constatar un petit augment del nombre de convenis signats amb 702 convenis signats, enfront dels 699 de l’any passat en aquestes dates, que impliquen un augment del +0,43%, dels que, com és habitual predominen els d’empresa (524 convenis d’empresa registrats i 178 d’àmbit superior).

Jornada laboral

En relació a la jornada mitjana pactada, en el 71,3% de casos, aquesta es situa en el tram d’entre 1.712 hores i 1.803 hores, que equivaldrien a una forquilla d’entre 37,5 hores i 39,5 hores setmanals.

Inaplicacions de convenis

Tot i que aquesta dada ha millorat de manera significativa, amb una reducció del -25’22% per sota de la de l’any anterior, encara està per sobre del que seria desitjable, amb 762 inaplicacions en aquests vuit primers mesos que afecta a un total de 14.812 persones treballadores (un -36,5% respecte al mateix període de l’any anterior).

Malgrat tot, aquesta dada ha de seguir sent motiu d’anàlisi pels negociadors de convenis de sector, per tal de trobar mecanismes àgils que permetin l’adaptació de totes les empreses afectades a les condicions pactades sense haver de recórrer als despenjaments.

Per altra banda, cal fer també l’anàlisi de quines són aquelles empreses que han hagut de recórrer majoritàriament a aquest mecanisme per garantir la seva viabilitat. En aquest sentit, una vegada més, constatem que són les pimes, les que han realitzat un major nombre d’inaplicacions amb un 84,8%, del total.

Respecte a les condicions de treball inaplicades, destaca especialment el despenjament de la quantia salarial (89,8%). Cal destacar també que la gran majoria d’inaplicacions (el 87,9%), s’han resolt amb acord en el període de consultes i que el 96,6% han inaplicat un conveni o diversos d’àmbit superior al d’empresa.

Des de PIMEC, volem recomanar la necessitat de començar a establir sistemes de retribució variable en els convenis, per tal de poder apropar la productivitat real a la retribució de les persones treballadores

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Com puc contractar un sol.licitant d’asil?

Next Story

Els superherois del món real són els autònoms

Latest from Panorama