La dona del Cèsar no només ha de ser honrada, sinó que també ho ha de semblar

Han passat alguns segles des que Gai Juli Cèsar emprava aquesta frase, tot responent a una possible infidelitat de la seva dona Pompeia i postulant així que cal mantenir les bones formes respecte al càrrec i la responsabilitat que s’ostenta. Fent la derivada a la Fundació PIMEC, diria que hem de guardar les bones formes en relació amb el que defensem. És a dir, el foment i la promoció, en el marc de les micro, petites i mitjanes empreses catalanes, de l’efectiva contribució activa i voluntària d’aquestes al millorament social, econòmic i mediambiental, així com a la seva transparència, amb l’objectiu de fer possible un desenvolupament sostenible i, alhora, millorar la seva competitivitat.

Les bones formes o comportament digne de la Fundació PIMEC l’apliquem als nostres quatre fronts d’activitat essencials, on l’actor principal és la mipime i la persona autònoma. El primer front és l’impuls del talent sènior i el desenvolupament del programa emppersona; el segon, la salut i el benestar de la persona empresària; el tercer, la sostenibilitat i com les micro i petites empreses s’hi involucren; i el quart front d’activitat és la nova ruralitat, amb l’emprenedoria en femení com a protagonista.

El programa emppersona acompanya, tant a nivell de gestió empresarial com de suport psicoemocional, la persona empresària i autònoma. S’ofereix un servei integral amb els objectius específics de reflotar les empreses amb problemes, facilitar la inserció de col·lectius vulnerables dins del mercat laboral, especialment els majors de 45 anys, i afavorir l’autoocupació com a fórmula per generar treball. Durant el passat any 2022 es van atendre i acompanyar 345 persones i empreses que s’han trobat amb dificultats. Un 9% més respecte al 2021. Recentment, la Fundació PIMEC ha organitzat el workshop “Emprendre +45” amb l’objectiu d’impulsar l’emprenedoria entre les persones més grans de 45 anys, el denominat talent sènior, que estan a l’atur. Aquest workshop ha volgut contribuir a revertir un màxim no desitjat assolit en la sèrie històrica de l’atur registrat el passat mes de maig: el 57,17% de les persones aturades tenien més de 45 anys. Un rècord que confirma que els treballadors i treballadores sèniors tenen més dificultats per reprendre la seva carrera professional.

Dins del front d’activitat salut i benestar, vull recordar la primera jornada “Pime i Salut: burnout de l’empresari i l’empresària” que vam organitzar, tot despertant un gran interès entre les persones empresàries. L’objectiu de l’esdeveniment era divulgar com la síndrome psicològica del burnout, que neix de la tensió crònica producte de la interacció conflictiva entre la persona i la seva feina, afecta la presa de decisions empresarials. De fet, l’entorn actual de complexitat i incertesa, fins i tot amb situacions incomprensibles, comporta estats de difícil gestió, que poden arribar a afectar negativament la qualitat del procés de decisió, la marxa de la micro o petita empresa i la vida personal i familiar de la persona empresària.

La sostenibilitat, com no podria ser d’una altra manera, és un front d’activitat de la Fundació que, en el marc del full de ruta marcat per les Nacions Unides amb l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, té com a repte que les micro, petites i mitjanes empreses puguin implementar els ODS i contribuir a assolir un desenvolupament mundial sostenible.

La Nova Ruralitat configura el quart front d’activitat de la Fundació PIMEC i els lemes de les dues primeres jornades han estat “La Nova Ruralitat: dona, innovació i tradició” i “Territoris resilients i dona emprenedora”. Aquestes jornades són una iniciativa de la Fundació conjuntament amb PallarsActiu, SA, Societat de Foment del Pallars Jussà i Sobirà (Lleida), i tenen per objectiu impulsar i treballar en pro de l’emprenedoria femenina com a eix vertebrador de la reactivació econòmica de l’entorn rural.

I tota aquesta activitat, a l’estil més pur de la dita de Gai Juli Cèsar, és real, diària i intensa, però, a més, amb aquesta tribuna vull que ho sembli de debò fent una pinzellada de tot el que estem realitzant, tenint clar que la nostra raó de ser és el suport a la persona empresària i autònoma.

 

Josep González

President de la Fundació PIMEC

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Has pensat mai què passaria amb la teva empresa si tu faltessis?

Next Story

Elisabet Bach: “Des d’Autònoms PIMEC recomanem que les persones autònomes facin el seguiment dels seus ingressos i despeses i adoptin una actitud proactiva”

Latest from Opinió