I tu? Ets feliç a l’empresa? 

Les empreses poden formar els responsables d’equips de treball i de gestió de persones, potenciant habilitats com la comunicació interpersonal i l’empatia, per atraure i fidelitzar el talent.

Tots, persones empresàries i treballadores, dediquem moltes hores del nostre dia a la feina. Al nostre país treballem unes 8 hores al dia de mitjana i, per això, podem afirmar que gairebé un terç de la nostra vida el passem treballant. Per tant, és un fet fonamental que aquest temps sigui al més agradable possible.  

Les polítiques de publicitat i màrqueting van ser les primeres que van integrar les emocions i, concretament, la felicitat com a element d’atracció dels clients. Tanmateix, actualment podem afirmar que el concepte de felicitat ja fa uns anys que s’ha anat incorporant a les polítiques de gestió de persones de les empreses. Ningú posa en dubte que, si bé és una qüestió molt subjectiva, la part professional no pot desvincular-se de l’emocional i, per tant, la gestió de les persones ha d’integrar també la gestió de les emocions a l’empresa.  

Llavors, què podem fer per millorar la felicitat com a empresaris i empresàries? Sens dubte, el clima laboral és un criteri de mesura que situa en el centre la motivació, el compromís i el benestar de les persones treballadores, i que, si s’acompanya d’elements de mesura de l’estat emocional, ens permet obtenir una radiografia de la felicitat a l’empresa, amb el consegüent impacte directe en les persones treballadores, però també en la satisfacció dels clients i dels proveïdors. Tot això tindrà una incidència directa en la competitivitat i la productivitat de l’empresa, i també pot afectar els resultats econòmics i el seu creixement.  

Les empreses són les persones, per això les mesures en matèria de Recursos Humans s’han de situar en el centre de les polítiques estratègiques de les organitzacions 

La directora de l’Àrea de Treball de PIMEC, Sílvia Miró, ha destacat la importància de formar les persones amb responsabilitat sobre equips de treball en gestió i desenvolupament de persones, potenciant habilitats com la comunicació interpersonal i l’empatia, per atraure i –sobretot– fidelitzar el talent. Per la seva banda, la responsable de Relacions Laborals de PIMEC, Ariadna Guixé, ha manifestat la rellevància de vetllar pel benestar de les persones en el lloc de treball, com a eina essencial per garantir unes relacions laborals positives i recomana a les empreses informar-se al servei de consultoria i RH de PIMEC.   

Empreses felices:

Mònica Sánchez, responsable de Talent i Persones d’Apen Centre Informàtic, explica orgullosa que l’empresa ha fet diverses accions per vetllar pel benestar dels seus 48 treballadors, començant per l’enquesta de clima laboral que van fer el 2018 i el 2019, fruit d’una proposta de la comissió de treball que tracta temes de Recursos Humans amb l’objectiu de la millora contínua. “Practiquem la Responsabilitat Social Corporativa (RSC) a través d’acords de teletreball, la proposta de menjar saludable amb els dimarts de fruita fresca, i promovem hàbits saludables amb les competicions de pàdel que organitzem a través de Teams en un exercici de team-building”, destaca. A més, assegura que sovint fan formació interna amb el finançament de cursos per als empleats i empleades, apliquen l’horari intensiu els mesos d’estiu i la flexibilitat horària a l’inici de la jornada laboral per facilitar la conciliació familiar. Sánchez recorda que “pel 30è aniversari de la companyia vam fer una jornada outdoor dedicada a les emocions i el treball en equip, en què vam convidar també les famílies dels treballadors i treballadores”. Finalment, diu que “la felicitat de clients i treballadors s’ha de treballar contínuament perquè les necessitats canvien i la gent ha d’estar motivada i contenta”. 

D’altra banda, Sílvia Puig, gerent de l’empresa Com de casa, dedicada a la neteja domèstica, explica que l’RSC “és una manera de fer que pertany a la seva cultura empresarial a través de valors que estan impregnats dins de l’organització”. Com a exemples, comenta que promouen la conciliació familiar per mitjà de la flexibilitat horària, i que defensen l’estabilitat a través de contractes indefinits amb l’objectiu de seguir sent una estructura sòlida i fomentar el sentiment de pertinença dels treballadors. D’altra banda, ha destacat la tasca que desenvolupen a l’hora de “fer respectar l’ofici de la dona de fer feines”, ja que creu que “és una feina amb molta responsabilitat” que històricament ha viscut moltes injustícies quant a la contractació. “Per això, nosaltres volem posar en valor aquesta tasca i defensar els drets dels treballadors i treballadores”, ha emfatitzat.  

Entre altres accions, n’ha explicat algunes en relació amb el salari emocional, com la recollida de productes dels supermercats que formen part d’una bossa de menjar, “com a suplement del salari monetari que, malauradament, és digne però podria ser millor”. Per últim, Puig parla dels reptes de futur de l’empresa: “Volem incrementar el nombre d’homes al nostre equip, incorporar més productes de neteja ecològics i finalitzar el procés d’informatització que hem començat per millorar la gestió interna i externa, i per al qual esperem rebre finançament dels fons europeus”. 

Finalment, l’Evaristo Gutiérrez, director d’INGECAL S.L, empresa de consultoria de sistemes de gestió, considera que “la felicitat a l’empresa és un objectiu a llarg termini que es treballa dia a dia”. Des de 2006 publiquen anualment la seva memòria de sostenibilitat, segons els criteris del Global Compact, els criteris del Global Reporting Initiative, i incorporant actuacions relacionades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.  

“Disposem d’un pla de conciliació i fidelització del talent, amb mesures com la formació contínua, la flexibilitat horària, el teletreball, donant festa el dia de l’aniversari, comptabilitzant les hores extra per poder compensar-les, i un programa d’activitats lúdiques en equip”, ha explicat orgullós abans d’anunciar els resultats de l’enquesta de satisfacció corresponent al 2022: “Hem obtingut una puntuació de 8,56 per part dels treballadors i del 8,90 per part dels clients”. Per acabar, ha assegurat que treballen per implantar en un futur pròxim “un model d’empresa més saludable i la jornada de 4 dies laborals”.  

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

La higiene menstrual i com construir un entorn laboral saludable

Next Story

Qui té por d’un web d’empresa en català?

Latest from ODS i RSC