/

La higiene menstrual i com construir un entorn laboral saludable

Cada cop són més les empreses que situen la salut laboral al centre de les seves preocupacions i que ho fan tenint en compte el dret a la higiene menstrual, una necessitat bàsica de la qual en depèn el benestar de moltes dones.  

Tot i això, Mercè Vendrell, fundadora de Menstrual Point®, explica que cal crear major consciència en relació amb la rellevància de la higiene menstrual en els entorns laborals. “Les empreses promouen iniciatives molt interessants per a la salut dels equips, però sovint no es té en compte que menstruar no és una elecció”, destaca. A tot plegat cal sumar-hi que aquest acostuma a ser un tema tabú dins les empreses i, per tant, es dona poca visibilitat a la importància de la higiene menstrual. 

La formació, clau per generar consciencia 

Per normalitzar tot allò que envolta la menstruació i desmuntar falses creences, el primer pas és facilitar informació a la població i a les empreses. Aquesta ha estat l’aposta de Menstrual Point®, un moviment social que es fonamenta en el projecte de l’empresa líder en higiene íntima Cohitech. “La major part de la població no ha rebut a l’escola cap mena d’educació sobre la menstruació i, per tant, ningú els ha parlat sobre els productes menstruals i l’impacte que tenen sobre la salut”, afirma Vendrell. Amb la voluntat de donar resposta a aquest desconeixement, Menstrual Point® ofereix formacions adaptades a tot tipus d’empreses i entitats. 

L’aposta per la formació va acompanyada de la voluntat d’ajudar les empreses a construir un entorn laboral més saludable, facilitant que puguin proporcionar productes menstruals sostenibles a les seves treballadores. “Els nostres equips de treball saben que trobaran sempre paper higiènic al bany. Per què no incloure també els productes menstruals als centres de treball?”, es pregunta. Amb aquest objectiu, van introduir al mercat un dispensador de compreses i tampons ecològics per a empreses disposades a evolucionar cap a la inclusió i la salut. 

Facilitar l’accés de les treballadores a productes menstruals saludables i sostenibles és també una forma de reforçar els plans d’igualtat de les organitzacions i de complir amb els ODS. Tot plegat es tradueix en grans beneficis per a les empreses, incloent-hi una major retenció de talent femení, la creació d’un millor ambient de treball i, en conseqüència, la millora del rendiment dels equips. 

Facilitar l’accés de les treballadores a productes menstruals sostenibles és també una forma de reforçar els plans d’igualtat de les organitzacions 

En l’actualitat, Menstrual Point® ja ha pogut atendre la necessitat bàsica de disposar de productes menstruals de més de 2.000 treballadores, però el camí cap a l’èxit no ha estat fàcil. “Inicialment vam haver de fer front als dubtes de les empreses relacionats amb l’ús responsable del dispensador, però finalment les organitzacions han pogut comprovar que en pocs dies s’estableix un consum regular i que les treballadores vetllen perquè se’n faci un bon ús”, explica Vendrell. A més, la fundadora de Menstrual Point® apunta que ha calgut fer un gran esforç per adaptar el dispensador a totes les dimensions d’empreses. 

Per continuar trencant el tabú existent i formant la societat en l’àmbit de la salut menstrual, Menstrual Point® vol consolidar-se com a moviment social referent en el sector i créixer també en l’àmbit internacional. 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

La nova ampliació dels permisos per conciliació

Next Story

I tu? Ets feliç a l’empresa? 

Latest from Innovació