L’any 2019 podem afirmar que la IAA a Catalunya es troba en un moment de gran evolució i amb una voluntat molt ferma de redefinició per les noves tecnologies de la comunicació, les noves tendències consumistes, les diferents modes i informacions existents en xarxes socials, la cada vegada més gran conscienciació de consum de productes de proximitat, de productes ecològics, de producció integrada, de segells que garanteixen el respecte a pràctiques mediambientals, de responsabilitat social i, sobretot, de productes segurs i saludables.
Doncs bé, de les 3.922 empreses agroalimentàries catalanes que representen un 12,5% de les espanyoles, moltes d’elles petites i mitjanes, el 75% tenen menys de 10 treballadors, generen un negoci de 26.288 milions d’euros que representa un 24% de la IAA espanyola i ocupen més de 86.000 persones, fet que suposa el 31% de l’ocupació del sector carni. Cal destacar que el 2018 ha estat l’any de més ocupació en la IAA segons el darrer informe presentat pel DARPA de la Generalitat.
Es tracta del primer sector industrial de Catalunya amb un 22,3%, ja que ha sabut generar, a partir d’una tradició en l’elaboració de productes mediterranis, una personalitat pròpia diferenciada per la seva qualitat i pels seus èxits competitius.
La indústria agroalimentària de Catalunya ha demostrat en els darrers anys que -amb un important impuls a les exportacions per un valor superior als 8.425 milions d’euros de productes agroalimentaris com carns i embotits, làctics, fruites i fruits secs, farines i pastes, vins i caves, olis i conserves, mel i hortalisses, peix i begudes, etc.- és capaç de conquerir qualsevol mercat que es proposi.
L’èxit de la major part de les empreses que exporten és possible gràcies a les produccions que, ja sigui per la qualitat del propi producte o per la seva elaboració, aporten un nivell de gustos i olors que les fan imbatibles en els mercats internacionals.
La inversió de la indústria agroalimentària ha estat important a nivell d’innovació i de nous formats de packaging, nous preparats i nous productes, la qual cosa ha fet que tant el consum (1,8%) com la despesa (3,2%) s’hagin incrementat, segons les dades del primer semestre de 2018.
Cal destacar que, amb el III Congrés Català de la Cuina, que se celebra entre el febrer de 2018 i el maig de 2019 promogut pel Campus Alimentari i l’Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica i amb la participació del món empresarial, el món de la restauració i l’ajut dels grans cuiners que tenim a Catalunya, es continua treballant per fomentar i donar a conèixer les noves tendències culinàries i alimentàries.
Recerca, innovació, proximitat, origen, territori, sostenibilitat, qualitat i responsabilitat social són conceptes amb molt de significat que ara com ara fan possible l’èxit de les indústries agroalimentàries; empreses que, a més, són plenament conscients que alimentar-nos de forma segura i saludable és quelcom que les persones realitzem diverses vegades al dia.
Catalunya és un dels principals clústers agroalimentaris d’Europa i, gràcies a la implicació i a la bona feina dels nostres ramaders i pagesos en la part productiva i de les indústries alimentàries com a elaboradores, tenim un bon futur al davant.