Màrqueting per a no marquetinians. Imatge i missatge

imatge
imatge

Recomanacions per a la imatge i el missatge que projectem del nostre negoci. Amb aquest post iniciem una breu sèrie d’articles amb informació bàsica o pautes sobre aspectes que ens poden ajudar a l’hora de definir la nostra estratègia de màrqueting i comercialització.

Imatge, el logotip

Del que s’anomena la imatge corporativa de l’empresa, el primer que hem de considerar n’és el logotip, el conjunt de símbols, formes, colors i lletres que s’associen a la nostra marca i en reflecteixen la identitat. És el primer punt de referència per al mercat, per tant hem d’estar segurs que resumeix la idea del que fem, qui som i què oferim.imatge

Podem fins i tot valorar si la tipografia o el tipus de lletra que fem servir transmeten el que volem: poden ser més contundents i gruixudes, més elegants, més serioses, o més informals i divertides.

Igualment amb el significat que s’atorga als colors, com el vermell més passional, el verd més ecològic, o el blau més seriós.

Si la nostra marca és un nom aparentment aliè al que som, i no gaudim d’un ple reconeixement sobre qui som, serà bo que afegim una menció més explicativa que formi part del logotip. Per exemple, si som un estudi de disseny, dels pocs a Manresa, i ens diem Lemon Company, no farà nosa que hi incloguem un text de base com “Disseny gràfic manresà”.

Imatge, resta de material gràfic

Els elements del logotip han de marcar la línia gràfica dels suports on ens expressem: pàgina web, capçaleres dels perfils a xarxes, catàlegs, fullets, targetes, etc.

La recomanació seria mantenir i repetir els recursos gràfics del logotip (jugant amb els seus elements) en tots els suports, de manera que us identifiquin i es mantingui una coherència al llarg dels diferents canals per on es pot accedir a vosaltres.

No tingueu por de ser reiteratius, al contrari, penseu que els usuaris només us veuen una petita part del que us veieu vosaltres, i és necessari que, sigui quin sigui el canal que utilitzin per accedir o saber de vosaltres, es trobin el mateix, per reconèixer que sou els mateixos.

Missatge

Igual que la unitat i coherència en la imatge que feu servir a tots els canals, encara més important és la definició d’un missatge clar i únic.

El focus de qualsevol missatge ha de ser el client; és a dir, penseu sempre en el client com a centre de la vostra activitat. Més que dir què feu, expliqueu què en treu el client d’utilitzar-vos. Perquè us hauria d’escollir. Per exemple, no és el mateix que digueu “Empresa de noves tecnologies” que “Les solucions tecnològiques per a la competitivitat del teu negoci”.

imatgeEn general, penseu quin és el vostre punt fort. No vulgueu explicar-ho tot de cop, centreu els missatges principals en serveis ganxo, la vostra especialitat o el que us fa més forts. Quin és el vostre valor afegit diferencial.

Primer cal que crideu l’atenció, després, un cop heu creat atracció, ja tindreu temps per explicar més coses o per ampliar els serveis principals amb els complementaris.

La recomanació seria mirar de fer un exercici de priorització:

  • Començar per redactar, en no més que l’extensió d’un full A4, una descripció, explicació o història de l’empresa. Una presentació (que pot acabar essent el contingut de la pàgina web tipus “sobre nosaltres”). Convé que tingui el format d’un conte amb un fil conductor.
  • A partir del punt anterior, redactar un paràgraf de no més de 4-5 línies que expliqui qui sou, què feu, què oferiu, quin és el vostre punt fort. Un resum o extracte del més important o del que cal destacar més.
  • A partir de l’anterior, construir una frase que integri l’essència de la vostra missió.
  • A partir de l’anterior, resumir-ho en un eslògan.

Reinventar-se

Ens els temps actuals de transformació digital, el canvi és permanent, i, per tant, no hem de tenir por de plantejar-nos si aquell logotip, aquella imatge i missatges que venim fent servir des de fa anys s’adeqüen al nostre model de negoci actual o, encara més, al nou perfil de client.

No es tractaria de perdre l’essència ni el reconeixement que hem anat guanyat al llarg dels anys, però això no entra en contradicció amb revisar textos, redissenyar i modernitzar el logotip. O amb renovar les fotografies o altre material gràfic que fem servir perquè no es vegin obsolets.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Consells sobre continguts duplicats a Internet

Next Story

La indústria agroalimentària de Catalunya

Latest from Competitivitat