Parlar de màrqueting per a PIMES provoca sovint cert rebuig, animadversió o ignorància intencionada entre autònoms, micro, petites i mitjanes empreses per la percepció d’anar necessàriament lligat a un cost inabordable per a aquestes.
El màrqueting per a PIMES és un procés pel qual es satisfan les necessitats al crear i bescanviar béns i serveis, i mitjançant aquest, les empreses utilitzem diferents tècniques i mètodes amb la intenció de conquistar el mercat posicionant la nostra marca, producte o servei.
Les accions tradicionals i més massives, com ara la publicitat a la televisió, signifiquen efectivament una despesa considerable, però existeixen moltes més accions de màrqueting que podem planificar i dur a terme amb un pressupost micro o ínfim.
A més a més, el màrqueting s’ha d’entendre no com un cost, sinó com una inversió que realitzem amb el clar objectiu d’obtenir un retorn; un resultat que ens ha de beneficiar com a empresa sigui, per exemple, millorant la impressió que té el mercat de nosaltres, augmentant les vendes, o fidelitzant els clients.
El màrqueting s’ha d’entendre com una inversió que realitzem amb l’objectiu d’obtenir un retorn
Comencem doncs per observar la nostra competència, determinar a quin públic ens dirigim, precisar l’objectiu que volem aconseguir, definir una estratègia de màrqueting, revisar els recursos amb els quals comptem, i planifiquem les accions i activitats que pensem ens serviran per al nostre propòsit.
Per al màrqueting “low cost” l’estratègia, la creativitat i la tecnologia en són el fonament
Internet o el màrqueting digital és el gran aliat per a les pimes i autònoms; una pàgina web com el nostre aparador al món, les xarxes socials per relacionar-nos amb els nostres clients i potencials clients, un blog per posicionar-nos com a experts en una matèria, un butlletí electrònic per informar a la nostra audiència periòdicament, o un vídeo que parla de nosaltres i que hem tingut el talent de crear convertint-se en viral, és a dir, arribant a centenars de consumidors potencials del nostre producte o servei d’un sol cop.
Altres accions a realitzar
Però també hi ha els intercanvis entre empreses complementàries, la creació de clubs de fidelització o els acords amb clubs ja existents perquè promocionin els nostres productes. Provocar el boca a boca, o buscar entre els nostres clients a líders d’opinió que ens facin de prescriptors. Les relacions públiques i la comunicació, o treballar una bona relació amb mitjans locals i aconseguir que parlin de nosaltres a les seves plataformes. Organitzar actes, jornades, tallers o sessions de networking, o assistir a actes, jornades, tallers i sessions de networking. Per mencionar-ne només unes quantes.
Informar-nos, formar-nos i perdre la por. Emprendre una estratègia de màrqueting és una oportunitat per a la nostra empresa o projecte, també, per suposat, a l’abast d’autònoms, micros, petites i mitjanes empreses.