Recordem com d’infants podíem quedar-nos embadalits o enlluernats davant una història o conte que ens explicaven. Si captava la nostra atenció, volíem saber més i més, escoltàvem sense distraccions, i fins ho vivíem.
Crear i explicar històries de la nostra empresa, producte o servei, pot provocar un efecte igual al nostre públic objectiu. Es tracta del strorytelling o màrqueting de contingut, una estratègia de màrqueting que consisteix en crear i distribuir contingut útil i rellevant per a la nostra audiència amb l’objectiu d’atraure la seva atenció i retenir-la de manera que generi accions de venda.
Igual que amb els contes de la infància, es tracta de connectar amb el públic transmeten i provocant emocions. El que compartim haurà de destacar d’entre tot el “soroll” que ens envolta (quantitat d’impactes que ens rodegen i que rebem), i per tant haurem de prioritzar la informació que compartim i haurà de ser rellevant.
L’eina de gestió de xarxes socials Hootsuite, explica, per exemple, els seus serveis a través d’un vídeo simulant Joc de Trons.
I ha de formar part d’una estratègia global de màrqueting, de manera que tingui sentit i segueixi una coherència amb la nostra missió, visió i valors de negoci. I continu, és a dir, es tracta d’informar sense interrupcions aportant contingut de valor i rellevant amb el propòsit de canviar o provocar comportaments.
Una editorial ha recorregut a una sèrie de mini-històries d’humor lligades entre sí per donar a conèixer la seva revista de futbol independent, Revista Líbero.
Ja no és només una tendència, és el màrqueting de present i de futur. Dues dades:
- El 80% dels que decideixen a les empreses prefereix rebre informació d’una empresa a través de diversos articles davant una publicitat.
- El 70% d’aquests manté que el màrqueting de contingut els fa sentir més pròxims a l’empresa que el crea.
El màrqueting de contingut no és nou i de fet moltes marques el fan servir des de fa anys; pots veure’n la història aquí.
I l’han fet servir i el fan servir utilitzant diversos canals, la majoria propis de l’empresa i, per tant, a uns costos molt inferiors als de la publicitat tradicional (xarxes socials, newsletters, blogs, ebooks, microsites, revistes corporatives, vídeos, apps, …).
El que sí és tendència actual és el visual storytelling. Cada vegada més empreses i marques s’adonen que atrauen més aviat als seus clients a través d’històries basades en continguts visuals, provocant sentiments a l’espectador a partir d’una imatge.
El més recent exemple a casa nostra d’una història explicada des d’una marca? El curt cinematogràfic “Las pequeñas cosas”, pel·lícula creada per provocar un augment de consum de la cervesa Estrella Damm a l’estiu.
Ja estàs pensant quina història explicar als teus clients?