/

La comunicació estratègica en 4 passos

Per assolir els resultats que vaig presentar en l’últim post es requereix esforç, i l’esforç requereix, al seu torn, una combinació d’aquests quatre elements propis de la comunicació estratègica que es presenten a continuació:

DEFINEIX ELS TEUS OBJECTIUS:

el primer que has de definir és on vols que arribi la teva empresa a mitjà/llarg termini. Per exemple, on t’agradaria que es trobés d’aquí a 5 anys? I d’aquí 10?Per arribar fins a la teva fita has d’establir uns objectius que et permetran decidir si la teva estratègia empresarial és coherent, coordinada i efectiva. Ara bé, tampoc pensis a l’engròs, aquests objectius han de ser realistes i han de néixer d’idees com “dominar el mercat”, “ser líders”, “augmentar beneficis”, “oferir millors preus” o “oferir una major qualitat en el meu producte”.

ESTABLEIX L’ESTRATÈGIA CORPORATIVA:

posteriorment a la definició dels objectius, cal que determinis l’estratègia corporativa. Per a fer-ho, hauràs de respondre les següents preguntes:

  • Quantes línies de negoci tindrà la teva companyia? I si la resposta és “més d’una”, estaran interrelacionades o bé seran independents les unes de les altres?
  • Quines fases de preproducció, producció i postproducció portarà a terme la teva empresa?
  • Quins són els àmbits d’actuació del teu negoci?

La gestió de les comunicacions de manera integrada requereix la cohesió dins el teu equip. Heu d’anar tots a l’una per assolir els objectius de la companyia.

DETERMINA L’ESTRATÈGIA COMPETITIVA:

és l’element en què es basa l’avantatge competitiu del teu negoci i/o producte o servei. Pensa, què li dóna valor a la teva empresa? Què la fa diferent de la competència? Què t’identifica? És important que et distingeixis de la competència i que quan els usuaris o clients pensin en un producte o servei, els vingui al cap la teva marca com a factor diferencial.

Has de desenvolupar un conjunt d’eines que guiïn la planificació i l’esforç creatiu del teu equip intern i dels teus socis externs. Jo et recomano començar amb una eina de mapatge i un model que defineixi els missatges i experiències que voleu crear (Què?), els mitjans de comunicació que s’utilitzen per crear-los (Com?), i la gent que necessites per arribar als teus negocis (Qui?). Aquest model podria semblar simple, però constitueix un cas d’integració útil i eficaç.

El “què” i el “com”modelen l’elaboració de plans en cada un dels següents nivells:

  • El QUÈ de les teves comunicacions requereix plans de Categoria. Això capta les decisions sobre la naturalesa dels diferents missatges corporatius i de producte. En poques paraules, les raons per les quals un consumidor ha de comprar el teu producte (i no un altre) o informació sobre la teva empresa.
  • El COM de les teves comunicacions requereix canals per avaluar les fortaleses i debilitats dels canals alternatius per fer arribar el teu missatge. Per exemple, és possible afavorir els mitjans de comunicació social respecte als mitjans tradicionals si estàs esperant arribar a un públic de Generació Y –els nascuts entre la dècada dels 80 i els 90–. Això identifica objectius i estratègies específiques per a un grup particular. Podràs planificar i mesurar de forma explícita els missatges per a ells, alhora que garanteixes la integració amb altres iniciatives de l’audiència.

MARCA LES ESTRATÈGIES FUNCIONALS:

Un cop tinguis clars els tres punts anteriors, has de marcar les estratègies funcionals. Aquestes seguiran les diferents àrees i departaments de la teva companyia, tenint en compte els objectius generals, l’estratègia corporativa i el factor diferencial de l’empresa.

Els plans de comunicació sobre les estratègies funcionals, juntament amb els calendaris, donen una visió general de les iniciatives corporatives i de màrqueting a escala micro –per a cadascuna de les àrees de la teva empresa– i macro –el pla estratègic de la teva empresa en conjunt, és a dir, l’objectiu comú–, vitals per a una bona coordinació. Els beneficis de la planificació integrada són:

  • Una major capacitat per resoldre conflictes
  • Una major capacitat per aprofitar les oportunitats de combinar els esforços d’impacte acumulatiu
  • Un augment de la capacitat de generar un major retorn de la inversió

En el proper post, et descriuré quines són les eines de la comunicació estratègica empresarial. Recorda que si tens cap dubte et pots posar en contacte amb el Departament de Comunicació de PIMEC, des d’on et podrem ajudar i assessorar.

Eva Prats

Directora de Comunicació de PIMEC

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Evita la morositat i protegeix els teus crèdits amb el contracte de fiança

Next Story

Atraure el nostre públic “explicant-los contes”. Màrqueting de Contingut

Latest from Consells empresarials