L’adaptació de les pimes al mercat implica la visió estratègica de conèixer els usuaris

Interactius és una empresa catalana que va néixer l’any 2012 de la mà dels seus fundadors, Carlos Ruiz i Josep Blanco. En els seus inicis, la plantilla constava de quatre persones treballadores, fins a arribar a les quinze que són ara mateix.

Aquesta pime catalana ofereix als seus clients serveis en disseny estratègic i està especialitzada en la investigació amb usuaris. Josep Blanco, amb formació en belles arts, lidera el disseny estratègic d’Interactius, mentre que Carlos Ruiz, enginyer especialitzat en disseny multimèdia i disseny de la interacció, s’ocupa del contacte directe amb els clients i de noves oportunitats de negoci. Juntament amb el seu equip, treballen per millorar el model de negoci de les empreses a través d’una visió estratègica que consisteix en el coneixement dels seus usuaris: treballadors i clients potencials.

Defensen que les pimes que no coneixen els seus clients no poden enfocar el seu negoci als resultats; per això, una de les seves tasques principals és fer una recerca i un recull de dades a través d’entrevistes en profunditat amb els usuaris, i estudis del context en què es troba la companyia, per tal de minimitzar els percentatges d’error. Ho fan d’una manera iterativa, donat que les tendències canvien i, el que avui és una oportunitat de negoci lucratiu, d’aquí un any potser ja no ho serà.

Analitzen el mercat de cada client, estudien la seva competència i els possibles canvis de tendències. Amb totes aquestes dades, defineixen els punts estratègics i detecten les oportunitats de millora i les solucions als problemes de les empreses.

Interactius ofereix els seus serveis a una àmplia tipologia d’empreses de diferents sectors, de les quals un 30% són pimes.

Sobre els seus inicis, el cofundador i COO, Carlos Ruiz, explica que els primers anys van anar doblant la seva facturació perquè el boca-orella els va funcionar moltíssim. “Els nostres clients ens han fet sempre la millor publicitat”, assegura. A més, diu que, avui dia, estan centrats a organitzar-se internament per fer-se forts: “La idea no és créixer molt en volum, ens sentim còmodes amb aquesta estructura que és flexible i adaptable als canvis”.

“A vegades el més difícil és el canvi de mentalitat de les companyies, ja que normalment tenen una llarga trajectòria amb processos superimplantats i molt definits”, constata després de destacar que la transformació digital passa per fer entendre als empresaris que el canvi de software no és només responsabilitat d’un equip IT, sinó que la transformació digital s’ha de fer des de dins cap a fora, adaptant processos interns i definint les necessitats de les persones involucrades en tot l’entorn de l’empresa: clients i treballadors.

“Tenir una visió estratègica dona valor a les pimes i fa que s’adaptin al mercat. Escoltar els clients i els treballadors per adaptar-se a les seves necessitats es tradueix en millors resultats”.

Per posar un exemple, ara mateix estan ajudant una empresa a enfocar la visió estratègica dels seus serveis i la definició de la seva nova APP. L’objectiu és fer que aquesta companyia creixi a través d’un augment de les seves vendes, fidelitzant els clients actuals i captant nous consumidors. “Cocreem amb ells l’estratègia per donar la millor sortida al seu producte. Sabem que el que oferirà l’aplicació és el que els seus usuaris esperen i necessiten”, afegeix.

Fa uns mesos es van associar a un grup d’empreses amb l’objectiu d’ajudar el teixit productiu que conformen les micro, petites i mitjanes empreses i el sector industrial, que “requereixen d’una transformació tecnològica i digital de forma immediata perquè en un futur pròxim no tinguin problemes d’adaptació al mercat”.

L’aplicació de la metodologia Agile:

En relació a la metodologia Agile, que consisteix en la divisió del treball en diverses fases productives en projectes que requereixen flexibilitat i rapidesa, han fet una adaptació, un híbrid que els permet fer recerca, definició i disseny. “Tenim ADN Agile però ens hem adaptat i nodrit d’altres metodologies”, comenta.

A diferència de la seva competència, des que Interactius es va fundar el 2012, tenen un laboratori que els permet analitzar l’experiència dels usuaris quan interactuen, avaluar el seu rendiment, les seves percepcions, etc. També imparteixen formació a les empreses i a acadèmies, cosa que els serveix com a reciclatge intern i constant.

“Vam néixer amb la idea que el disseny havia d’estar centrat en l’usuari i que les persones han d’estar enmig de les estratègies empresarials”, conclou, abans de manifestar que Interactius es vol posicionar com a empresa experta en el disseny estratègic: “Gràcies a la recerca i a l’anàlisi de dades aconseguim solucions que aporten valor real als usuaris. El nostre lema és #NoResearchNoParty”.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Noves eines per a la prevenció i abordatge de l’assetjament sexual i per raó de sexe a l’empresa

Next Story

L’FP Dual beneficia el centre formatiu, l’alumne i l’empresa

Latest from Competitivitat