L’oci sempre ha estat present en les nostres vides personals, amb amics, familiars… Abans de la pandèmia de la Covid-19, eren moltes les persones que també gaudien de moments d’oci amb companys i companyes de la feina.
Fa uns anys es va començar a posar de moda en alguns negocis que els seus treballadors i treballadores anessin a prendre alguna cosa després de la jornada laboral en un bar proper al lloc de treball. Aquesta moda es va convertir en un costum entre persones treballadores de moltes empreses que, un cop o dos a la setmana, es reunien en acabar les seves jornades laborals per compartir un temps d’esbarjo i trencar amb la monotonia d’anar de la feina a casa. Fins i tot, en ciutats com Barcelona ja hi ha molts bars on era comú trobar grups de persones d’una mateixa feina fent afterwork.
Ara mateix, a causa dels efectes del virus en la salut de la ciutadania i de les mesures per contenir-lo (teletreball, confinament perimetral, toc de queda, limitació d’horaris a la restauració i els comerços, etc.), aquest fenomen està a l’espera que treballadors i treballadores tornin a les seves oficines amb normalitat per poder reprendre aquest costum meravellós que enforteix les relacions entre persones d’un mateix equip, entre diferents departaments de l’empresa i, fins i tot, entre clients o proveïdors.
Veure els nostres companys i companyes en un altre ambient que no és el laboral, en un altre lloc que no és el de feina i parlant de temes que no tenen res a veure amb el seu treball, suposa un canvi de percepció i un estímul positiu que millora, entre altres aspectes, la complicitat. Per aquest motiu, moltes empreses van decidir fomentar l’afterwork entre els seus treballadors i treballadores com una oportunitat de conèixer millor les persones amb les quals fem feina cada dia; és una fórmula molt efectiva per reforçar la relació entre companys i companyes i, per tant, per afavorir el treball en equip. A més, gaudir d’aquest pla està gairebé a l’abast de tothom, en funció de l’horari de la jornada laboral, del tipus de feina o del nombre de persones que formen l’equip.
Com ha canviat això la Covid-19? És clar que aquesta crisi ens ha portat també coses bones, i una d’elles és la possibilitat de comunicar-nos amb els nostres companys i companyes de la feina a través de nous canals, com per exemple Teams, Zoom, Skype o Whatsapp. Això, igual que ho feia l’afterwork, ens ha permès conèixer gent d’altres departaments, aspectes dels companys i les companyes que fins ara ens eren desconeguts i que mai haurien pogut aflorar en l’ambient laboral habitual.