L’anàlisi estratègica de les aplicacions i tecnologies digitals

Amb aquest escrit, continuem la descripció de l’anàlisi estratègica, l’etapa que estableix el punt de partida del nostre viatge de transformació digital. Després de la primera fase de l’etapa, l’anàlisi de negoci, ara toca d’analitzar les aplicacions i tecnologies digitals (ATD) que donen suport al negoci l’empresa. En el nostre mètode parem especial atenció a la importància d’aquesta vinculació entre l’estratègia de negoci i les ATD, sovint oblidada a la pime, tal com recullen nombrosos estudis i ens confirma la nostra experiència.

Així doncs, mitjançant l’anàlisi de les ATD, per una banda, pretenem valorar el suport actual que les eines digitals instal·lades donen al negoci de l’empresa, valorant-ne la seva utilització real; per altra, volem valorar el suport potencial que se li podria donar al negoci considerant les eines digitals disponibles en el mercat tecnològic, madures o emergents. Per a arribar a aquesta doble valoració, també en aquest cas, adoptarem una perspectiva d’anàlisi interna de les ATD, complementada amb l’externa; amb la primera trobarem fortaleses i debilitats en el suport actual; mentre que la segona identifica les oportunitats i amenaces tenint en compte l’oferta de mercat.

En primer lloc, començarem per inventariar les ATD a la pime; el mètode facilita aquest pas mitjançant una proposta de tipus d’ATDs prou àmplia d’on seleccionar tant d’aplicacions com de tecnologies; variants d’aquest mecanisme de selecció es fan servir en mètodes destinats a les grans multinacionals. Un cop identificades les ATD presents a l’empresa, passarem a complementar aquesta informació associant cada tecnologia amb l’element o els elements del model de negoci que representa el funcionament de la pime; altra vegada, el mètode està preparat per a que aquesta selecció sigui senzilla. Finalment, arribem al darrer dels passos d’aquesta anàlisi interna, ara per valorar quin suport està rebent cada element de negoci segons la tecnologia o l’ús que se n’estigui fent en cada cas concret; això ho fem mitjançant una taula estructurada que anirem complementant iterativament, a partir de la qual identificar els punts forts a aprofitar, i els febles a millorar, pel que fa al suport que actualment rep l’empresa per part de les ATD.

Per simplificar la utilització del mètode, hem procurat que els passos de l’anàlisi externa de les ATD siguin anàlegs als de la seva anàlisi interna; d’aquesta manera ara “repetirem” els mateixos passos que acabem de descriure, ampliant la llista d’ATD segons l’oferta del mercat del moment, i els possibles usos que ens permetin innovar i transformar digitalment el negoci de la pime. Per a portar-ho a terme, el mentor en transformació digital que acompanyi el procés haurà de conèixer i analitzar el mercat del moment, determinant les possibles propostes d’incorporació d’ATD a la pime. Arribats a aquest punt, haurem obtingut valoració del suport potencial que les ATD podrien oferir a aquesta empresa; aquest suport estarà definit per les oportunitats a aprofitar i les amenaces a afrontar en el procés d’innovació i transformació digital.

Ara ja, conclosa l’anàlisi de les ATD, com a part de l’anàlisi estratègica, passarem al pal de paller de tot plegat, les persones; descriurem l’anàlisi del que hem anomenat la dimensió humana.

 

Òscar Beà – Assessor en Transformació digital. Doctorand a PIMEC per la UPC

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Quines obligacions legals tenen les empreses?

Next Story

Una tramitació administrativa per a pimes

Latest from Competitivitat