Quines obligacions legals tenen les empreses?

Totes les empreses, independentment de la seva mida, sector d’activitat i nombre de persones treballadores han de comptar amb 4 elements de manera obligatòria:

  • Protocol per prevenir i abordar l’assetjament sexual i per raó de sexe.Totes les empreses han d’adoptar mesures específiques i arbitrar procediments per prevenir i donar resposta a les reclamacions d’assetjament en aquest àmbit.
  • Protocol per prevenir i abordar l’assetjament laboral o mobbing. Aquest vetlla perquè totes les persones treballadores rebin un tracte respectuós i digne i perquè siguin tractades amb igualtat, sense patir cap discriminació.
  • Protocol de desconnexió digital. Aquest s’ha de negociar amb la representació legal de les persones treballadores i ha de contenir mesures i accions formatives per tal que les persones que conformen la plantilla donin un ús raonable a les eines tecnològiques en el descans i la vida personal i familiar.
  • Registre salarial. És un document intern que registra els valors mitjans dels salaris, dels complements salarials i de les percepcions extrasalarials, disgregat per sexes i distribuït per grups professionals, categories professionals o llocs de treball iguals o d’igual valor.

No comptar amb qualsevol d’aquests documents suposa una infracció greu que pot arribar a tenir una sanció de 7.000 euros.

D’altra banda, per aquelles empreses que disposen de més de 50 persones treballadores en la seva plantilla, serà d’obligat compliment comptar amb:

  • Pla per garantir mesures d’igualtat pel col·lectiu LGTBI. D’aquesta manera, hauran de contemplar un conjunt planificat de mesures i recursos per garantir que aquesta igualtat sigui real i efectiva, incloent un protocol d’actuació per a l’atenció de l’assetjament o violència contra les persones d’aquest col·lectiu.
  • Pla d’igualtat. Es tracta d’un conjunt de mesures dirigides a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral entre dones i homes. També és obligatori per aquelles activitats empresarials en les quals ho estableixi el seu conveni col·lectiu.
  • Canal de denúncies. És l’espai que protegeix les persones que informen sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció. També és obligatori en el cas de les empreses que desenvolupin una de les activitats que preveu la normativa en aquest àmbit.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Alemany 1879, un cas d’èxit empresarial en el foment de la llengua catalana

Next Story

L’anàlisi estratègica de les aplicacions i tecnologies digitals

Latest from Consells empresarials