Nou impuls a la gestió de la Unió Duanera

La Comissió Europea va adoptar a finals de desembre el seu pla a llarg termini per donar un nou impuls a la gestió de la Unió Duanera , un pilar fonamental de la Unió Europea que dóna suport i protegeix el mercat únic.

El paper de les autoritats duaneres per garantir la nostra seguretat i protecció a la UE és cada vegada més gran.

Un sistema sòlid i ben gestionat contribueix a protegir la població contra el terrorisme i les amenaces al medi ambient i la salut, alhora que fomenta i desenvolupa empreses competitives

Pierre Moscovici, comissari d’Afers Econòmics i Financers, Fiscalitat i Duanes , va declarar: «Unes amenaces comuns exigeixen a Europa mesures comunes. Les autoritats duaneres nacionals tenen un paper important en tota la UE per protegir els nostres interessos. Des de la facilitació del comerç i la seguretat fronterera fins a la protecció civil i la lluita contra el tràfic il·lícit d’armes i mercaderies falsificades, la Comissió Europea vol dotar les duanes nacionals i als seus 120 000 professionals altament compromesos les eines necessàries per dur a terme aquesta tasca crucial. L’any que ve es celebrarà el 50è aniversari de la Unió Duanera. Seguim millorant aquest gran fita durant els propers anys ».

Un nuevo impulso a la gestión de la Unión Aduanera
Codi duaner de la Unió (CAU)

La Unió Duanera ja funciona segons uns principis acordats i un marc jurídic, anomenat el codi duaner de la Unió (CAU), en vigor des de l’1 de maig de 2016. Tot i que les normes són les mateixes en tota la UE, les autoritats duaneres no sempre les apliquen de manera coherent i uniforme.

union-aduanera-1 la visió establerta en la Comunicació d’avui remarca en què les administracions duaneres dels Estats membres han de procurar seguir actuant com una sola entitat. Alhora, també ha de encoratjar i reforçar la cooperació amb altres autoritats de gestió de fronteres i de seguretat, com la Guàrdia Europea de Fronteres i Costes i Europol. De la mateixa manera, les operacions duaneres de tota la UE han de tenir accés als sistemes informàtics necessaris per gestionar simultàniament fins a nou declaracions duaneres per segon.

Principals prioritats del futur treball de la Comissió

  • encoratjar un acord comú entre els Estats membres sobre l’aplicació de les normes duaneres de la UE
  • ajudar les administracions duaneres a que sigui més eficaç el treball de 120.000 funcionaris de duanes
  • millorar i adaptar nous sistemes informàtics a escala de la UE dedicats als tràmits duaners per garantir la millor cooperació possible
  • fomentar les millors pràctiques per facilitar que les autoritats nacionals cooperin i comparteixin informació

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Deixa’t inspirar per la cultura el 2017

Next Story

L’agenda de la Unió Europea: Programa de Treball 2017

Latest from Competitivitat