Pimes, universitats i innovació

En l’actualitat, el ràpid desenvolupament tecnològic està transformant la forma en què les empreses operen, brindant-los oportunitats sense precedents per a créixer i expandir-se en l’àmbit internacional. En aquest context, les micro, petites i mitjanes empreses (MIPIME) exerceixen un paper fonamental en l’economia. És crucial que s’acostin al món universitari per aprofitar el seu potencial investigador i tecnològic, i així millorar la seva capacitat innovadora i competitiva mitjançant una major transferència de coneixements.

Les MIPIME afronten desafiaments constants a causa dels avenços tecnològics, però en col·laborar més estretament amb el món universitari poden mantenir-se actualitzades sobre les últimes tendències i avanços tecnològics, i accedir a coneixements especialitzats gràcies a l’enfocament d’investigació i desenvolupament de les universitats.

La col·laboració entre les MIPIME i les universitats en projectes conjunts és una forma efectiva d’impulsar la innovació i el creixement. Les MIPIME poden plantejar desafiaments i problemes específics que han d’afrontar en el seu dia a dia, mentre que estudiants, professors i investigadors universitaris poden aportar idees noves, coneixements tècnics i solucions creatives. Això promou la generació d’idees disruptives, la creació de productes i serveis innovadors i obre noves oportunitats laborals.

Aquest acostament implica una transferència bidireccional de coneixements. Les MIPIME poden accedir a coneixements tecnològics d’alt nivell, mentre que les universitats obtenen un major coneixement de la realitat empresarial per adaptar els seus programes acadèmics i recerques a les demandes del mercat, garantint una formació més alineada amb les necessitats empresarials.

Aquesta col·laboració requereix mecanismes de connexió adequats i una major comprensió i adaptació de totes dues parts. No obstant això, si ho aconseguim, fomentarà la creació d’ocupació, estimularà la inversió en recerca i desenvolupament, garantirà una formació més adaptada als reptes empresarials i contribuirà al creixement econòmic i al benestar del territori.

Des de la Comissió d’Universitats de PIMEC animem a totes les MIPIME a explorar aquestes possibles col·laboracions i estem a la seva disposició per a guiar-les en aquest procés. Esperem que aquest primer butlletí sigui del seu interès.

Xavier Segura
President de la Comissió d’Universitats de PIMEC

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Prevenció, salut i autònoms

Next Story

Josep Lores: “La subvenció dels fons europeus està tenint bona acollida per part de les pimes, ja portem més de 200 operacions per valor de 70 milions”

Latest from Innovació