Fa un temps es va produir un dels ciberatacs amb més ressò dels darrers temps, potser ha estat per què ha afectat als sistemes d’una empresa com Telefónica, entre d’altres.
A aquest atac s’ha emprat un ransomware anomenat WannaCrypt.
Aquesta mena de malware informàtic s’instal·la als nostres sistemes, en aquest cas a ordinadors amb Windows i bloqueja l’accés a les dades.
Normalment la via d’entrada és mitjançant correus electrònics, que simulen factures, advertències de seguretat, etc. La novetat del WannaCrypt és que un cop un dels usuaris ha obert aquest document, aprofita una vulnerabilitat del sistema per infectar la resta de la xarxa.
Un cop infectats es demana un “rescat” econòmic, però realitzar aquest pagament no és garantia de poder tornar a disposar de totes les seves dades.
La solució passaria doncs per disposar de còpies de seguretat per tal de recuperar aquesta informació.
Els sistemes més vulnerables
– Ordinadors de particulars, famílies, autònoms, pimes i empreses
- Windows XP.
- Windows Vista.
- Windows 7.
- Windows 8 (qualsevol de les seves versions, 8, 8.1 y RT 8.1)
- Windows 10.
– Servidors d’autònoms, pimes i empreses
- Windows Server 2003.
- Windows Server 2008 (qualsevol de les seves versions, SP2 i R2 SP1).
- Windows Server 2012 (qualsevol de les seves versions i R2).
- Windows Server 2016.
Microsoft ha facilitat un document de suport per poder resoldre aquesta vulnerabilitat.
Recomanacions generals
Per evitar aquesta mena de situacions i de ser víctima de possibles propers incidents de l’estil o d’un abastament i perill superiors, compartim amb tu algunes recomanacions útils.
- Aplica sempre les actualitzacions de Microsoft Windows.
- Tracta d’aplicar sempre les actualitzacions de qualsevol altre software o App.
- Configura les actualitzacions automàtiques de Microsoft, i d’altre programari.
- Fes i guarda sempre una còpia de seguretat (backup) de tot el que tinguis a l’ordinador, per a que puguis recuperar les teves dades i documents si et ciberataquen.
- Tingues un antivirus instal·lat, amb les seves proteccions preventives i permanents, sempre actives i funcionant, com PIMEC CiberSegur, a ordinadors, mòbils, tablets…), o qualsevol altre.
- Estableix una política de seguretat integral, global i per capes, per protegir tots i cadascun dels punts de risc a la teva empresa o llar.
- Compta amb altra mena de mesures, serveis i eines de ciberseguretat addicionals, que et protegeixin de forma global, integral i per capes, com les que t’oferirem en breu des de Pimec conjuntament amb CyberBusinessCare (navegació, filtrat Web, control parental, protecció WiFi…).
És important tenir en compte, que aquesta mena de malware evoluciona i tots els nostres dispositius poden estar en perill.
Et recomanem que consultis aquest document en el que ampliem informació i proposem alguna solució i no dubtis posar-te en contacte amb nosaltres en cas de requerir més informació!
Pots fer-ho deixant-me un comentari sota del post!