En temps de crisi: Crea! Protegeix! Defensa!

Ara més que mai, la nostra capacitat d’adaptació, creativitat i estratègia seran determinants en la superació d’aquesta crisi. Les pimes i autònoms, els qui segurament en patirem el major impacte econòmic, podem aprofitar aquest escenari complicat i preparar-nos per a un futur incert.

Marcar la diferència, sigui com sigui el sector empresarial, la grandària de l’empresa o el seu àmbit d’extensió, ja era, i si cal encara es revelarà més important en els pròxims mesos/anys.

En un moment en què l’R+D+i s’està demostrant fonamental (com és que no ho havíem previst abans?), els autònoms i empreses no podem deixar passar l’oportunitat de reflexionar sobre el valor dels nostres intangibles, presents o futurs.

En major o menor mesura, totes les empreses generen drets d’exclusiva. El fonamental és identificar-los, i atorgar-los la importància que mereixen. En això pot radicar l’èxit de la nostra empresa. Pot tractar-se, per exemple, d’una patent sobre un nou procediment o producte, o potser d’una marca que ens diferenciï de la competència, o d’un disseny particular.

Les possibilitats són àmplies, existeixen nombroses formes de protecció i defensa posterior de les nostres creacions, i a diferents nivells. I el que és més important en aquest moment: invertint pocs recursos econòmics podem revaloritzar la nostra empresa.

Els drets de propietat industrial i intel·lectual (marques, dissenys industrials, patents, models d’utilitat, drets d’autor, etc.) o el know-how i els secrets comercials, estan al nostre abast. Seria un error deixar-los, únicament, en mans de les companyies amb grans recursos per a invertir-hi.

Epictet deia: “No esperis que el món sigui com desitges, sinó com és realment. Si ara no podem canviar algunes de les circumstàncies que ens envolten, sí que podem adaptar-nos-hi i veure l’oportunitat en benefici de les nostres empreses.

Ana Palao Bernabeu
Directora de l’àrea de propietat industrial i intel·lectual i cofundadora de Palao Bernabeu Abogados.

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Recupera el 12% de les millores de producte i procés que hagis realitzat el 2019

Next Story

Estratègia per a la igualtat de gènere de la Comissió Europea 2020-2025

Latest from Competitivitat