Tendències de l’empresa familiar: l’impuls del creixement amb la innovació

Les empreses familiars han aconseguit un nivell rècord de confiança i vuit de cada deu auguren una evolució econòmica positiva en els propers 12 mesos. Aquestes xifres, recollides pel Setè Baròmetre de l’Empresa Familiar que elabora la consultora KPMG, suposen un salt en l’optimisme dels patrons respecte a l’evolució dels últims anys. El 2013, només el 42% pronosticaven una evolució positiva. Després es va passar al 64% el 2014 i al 79% el 2015, per baixar al 70% l’any passat.

Aquesta nova proporció es fonamenta en raons molt concretes. Els comptes de resultats han millorat sensiblement en una àmplia majoria de les empreses. Una creixent prosperitat en els negocis que es reflecteix en la contractació de personal, que registra una lleugera caiguda respecte a anys anteriors, però que mostra una tendència que es consolida. El capítol més revelador és el que fa referència a la inversió, amb una àmplia majoria d’empresaris que asseguren tenir plans sobre aquest capítol. La taxa de creixement està entorn del 3%, la mateixa que la de consum de les llars.

En aquest capítol destacarem que la dada nova en les inversions no solament és el volum sinó la qualitat d’aquestes. L’empresa familiar focalitza els seus esforços a millorar la rendibilitat i per aquest motiu està responent al repte de la innovació. Es tracta d’inversions estratègiques que s’han fet principalment en operacions del seu dia a dia, més que no pas a través de departaments separats de R+D+i, una gran majoria dels quals tenen una estructura i recursos limitats.

Innovació transversal

La millora de productes i processos ve marcada per l’alta competitivitat al mercat, fet que obliga les empreses a transformar-se de forma contínua per poder allargar la seva longevitat al pas de les noves generacions. La innovació és palpable en tots els seus departaments de forma transversal.

Per aquest motiu, identificar la seva activitat de R+d+i no és una tasca fàcil, però d’obligat compliment si volen aprofitar una de les millors deduccions fiscals existents a Europa, les deduccions a la R+D+i. Aquesta deducció, aplicable directament en l’impost de societats, permet esmorteir la inversió en innovació de producte i serveis.

Les bones perspectives que tenen aquestes empreses constitueixen una bona notícia, gràcies a la seva importància en el teixit empresarial. Encara que, de totes maneres, aconsellem no pecar d’excés d’optimisme. Segons la informació que rebem dels mercats, s’acosten temps de canvis i les empreses familiars que hagin incorporat la innovació en l’estratègia de futur seran, amb gran probabilitat, les que obtindran grans èxits.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Facility Management, o com optimitzar els llocs de treball

Next Story

Facility Management i Transformació Digital

Latest from Competitivitat