La transformació digital de les empreses

Els experts calculen que en els pròxims anys un 40% de les empreses desapareixeran per motius d’adquisició, fusió o fallida. Combatre aquesta xifra depèn en gran mesura de la transformació digital; un procés necessari per a moltes pimes que han de canviar el seu model de negoci per tal d’adaptar-se als requeriments i les exigències dels mercats i també dels clients.

Moltes companyies acosten als seus treballadors i directius el coneixement de les tecnologies actuals i de les tendències tecnològiques que estan transformant les relacions empresarials. Tots els empresaris haurien de tenir clar en tot moment els conceptes i les diferents tendències tecnològiques que estan canviant els hàbits de treball.

La transformació digital de les pimes es pot produir en diversos aspectes i es pot fer de diferents formes. Les empreses poden innovar des de la venda online dels seus productes o serveis, en temes relacionats amb l’anomenat Big Data o, per posar algun exemple més, en comunicació digital.

Conscients de la necessària transformació digital per a la supervivència de molts negocis, PIMEC ha impulsat un Programa de Transformació Digital amb l’objectiu d’ajudar i donar suport a les pimes en el seu canvi de model empresarial, tenint en compte que moltes s’han d’adaptar per poder créixer o, simplement, per poder continuar en el desenvolupament de la seva activitat. A través d’aquest programa pioner de la patronal, les empreses tenen tota la informació suficient per anar modelant un criteri en tots aquells temes que conformen la transformació digital com, per exemple, l’aplicació de les TIC com a element clau per a la millora de la competitivitat.

En la primera edició del Programa de Transformació Digital de la patronal, PIMEC va impulsar la digitalització de 20 empreses catalanes el 2018, acompanyant les pimes seleccionades en la millora del seu model de negoci.  Aquestes companyies van poder gaudir de diferents master classes, activitats dirigides per experts i de l’assignació d’un consultor en estratègia i transformació digital. Es tracta d’una vintena de pimes de diferents sectors d’arreu del territori català: 6 empreses del Baix Llobregat, 1 empresa de Barcelona, 2 empreses del Barcelonès Nord i Maresme, 1 empresa de la Catalunya Central, 2 empreses de Girona, 3 empreses de Lleida, 1 empresa de Tarragona, 3 empreses del Vallès Occidental i 1 empresa del Vallès Oriental.

Les pimes que hi han participat s’han mostrat satisfetes amb els resultats obtinguts, valoren molt positivament l’experiència i asseguren que aquest programa els ha servit per millorar la qualitat del servei que presten i el seu negoci en general.

Una d’aquestes empreses és el despatx d’assessoria comptable i fiscal Gabinet Comptex S.L. del Maresme. El seu gerent i administrador, Jordi Pocurull, explica que es van decidir a participar perquè volien “estar a l’última” i aprofitar per revisar totes les accions que fan amb les dades, com escanejar documents en paper o revisar l’aprofitament de dades en altres processos.

Assegura que el seu negoci ha millora’t després del programa de transformació digital de PIMEC: “El fet de parar atenció a aquest aspecte ens ha fet adonar d’alguns punts on podem millorar; ens ha agradat tenir un consultor a la nostra disposició que proporciona un tracte personalitzat”. A més, s’ha mostrat convençut que els canvis determinaran el resultat dels pròxims exercicis.

Una altra pime que hi ha participat és Dori Dori, empresa que fabrica i comercialitza brioixeria tradicional. El seu CEO, Franc Andreu, explica que ara tenen un indicador que utilitzen per mesurar l’eficiència global de la fàbrica i que ha millorat notablement la reducció de les aturades no planificades en la maquinària, majoritàriament provocades per avaries.

“Gràcies a la transformació digital disposem de molta més informació de la pròpia fàbrica, ara la coneixem millor. Hem constatat coses que intuíem i n’hem descobert de noves”, conclou després d’assegurar que moltes d’aquestes troballes els han permès actuar en àrees com la gestió de residus, millorant l’eficiència en el consum energètic i implementant pràctiques més respectuoses amb el medi ambient dins l’empresa.

PIMEC ja ha iniciat la segona edició d’aquest programa per a la transformació digital de les empreses amb l’objectiu de continuar treballant per guiar, acompanyar i ajudar les pimes i els autònoms en tot allò que suposi una millora per als seus negocis.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

És necessari seguir el camí plantejat per economies més avançades que la nostra

Next Story

“La formació és indispensable per avançar personalment i professionalment, i bàsica per tenir un negoci de qualitat”

Latest from Innovació