Recentment ha començat el seu mandat com a alcalde i estem comprovant la seva activitat frenètica. Com està vivint aquest inici d’etapa?
Inicio aquesta nova etapa amb moltes ganes de treballar per la nostra ciutat. Aquestes primeres setmanes estem dedicant molta energia a endreçar Barcelona, en un sentit ampli de la paraula, per recuperar l’orgull dels barcelonins i barcelonines. Hem començat amb els àmbits de la neteja, el civisme i la seguretat perquè tinc clar que, com a alcalde, les preocupacions de la ciutadania han de ser les meves prioritats.
Es tracta, a més, de mesures que a banda de millorar la imatge de la ciutat tenen un impacte directe en el progrés econòmic i social. Vull que Barcelona torni a ser capital econòmica de Catalunya, d’Espanya i d’Europa. Alhora, Barcelona ha de protegir els sectors tradicionals de la seva economia, el petit comerç, les pimes, els autònoms, la restauració… I per aconseguir-ho, PIMEC hi juga un paper clau.
Farà canvis en l’àmbit de la fiscalitat municipal?
En el darrer mandat, en un context molt marcat per la pandèmia, hem fet costat a pimes i persones autònomes amb mesures com l’eliminació de la taxa d’inici d’activitat econòmica, la reducció del 75% de la taxa de terrasses, els vetlladors i altres esdeveniments a la via pública o la TREC, en aquest últim cas per evitar desigualtats competitives entre el comerç local i les grans operadores d’e-commerce. El meu objectiu és continuar implementant mesures per ajudar el teixit empresarial amb iniciatives com bonificacions a l’IAE i a l’IBI, o la bonificació a la quota de l’IAE per a les empreses amb un pla de transport per als seus treballadors.
Vostè té la intenció de simplificar la burocràcia?
Absolutament. Per això comptem amb una eina com el Pla Barcelona Fàcil, ens hem adherit a la finestreta única empresarial i hem reduït en un 20% el període de pagament a proveïdors. Avui, una empresa es pot constituir a Barcelona en una mitjana de 48 hores. Entre altres mesures, reduirem la mitjana de temps per obtenir llicències d’obres i d’activitats.
Quines mesures vol prioritzar en matèria de mobilitat i infraestructures?
La meva voluntat és crear un consell assessor d’infraestructures, format per persones de diferents perfils i àmbits, que avaluï com s’ha de dur a terme l’ampliació de l’aeroport, amb el mínim impacte possible però permetent la connectivitat que ens ha de fer més competitius. D’altra banda, necessitem que la Generalitat compleixi amb els compromisos acordats en els pressupostos amb el PSC i puguem visualitzar la finalització de l’L9, l’ampliació de l’L1 fins a Badalona, de l’L3 fins a Esplugues de Llobregat i de l’L4 fins a Sagrera.
Què farà per millorar la competitivitat del comerç?
Cal protegir el comerç local, modernitzant-lo perquè competeixi en igualtat de condicions, aprofiti les oportunitats de la transició digital i segueixi donant vida i feina a tots els barris. Tornarem a llançar el Bonus Consum, hem donat suport a la instauració de la capitalitat europea del comerç de proximitat, mantindrem per a aquest 2023 el 75% de bonificació per als llums de Nadal, o destinarem preferentment la TREC, que suposa gairebé 2’6M€, a finançar actuacions orientades a l’enfortiment del sector.
La nostra tasca com a patronal passa també per arribar a acords amb institucions com l’Ajuntament de Barcelona, amb el qual impulsem accions a través de la col·laboració publicoprivada. Seguirem amb aquesta dinàmica, oi, alcalde?
No només seguirem amb aquesta dinàmica, sinó que la intensificarem. Per garantir de forma integral i eficaç el desenvolupament socioeconòmic de la nostra ciutat de manera que sigui competitiva és necessària aquesta col·laboració i un treball en xarxa de tots els agents econòmics i socials implicats, com vosaltres.
El turisme de la ciutat és, sens dubte, un dels motors econòmics del nostre país i el model turístic està sempre subjecte a crítiques. Considera que cal fer canvis?
Vull una ciutat amb turisme, no una ciutat turística. Barcelona està arribant al límit de la seva capacitat i hem de passar a un nou escenari en què la prioritat sigui la gestió del turisme més que no pas la promoció. D’aquí que estiguem treballant en un model basat en 4 pilars: la qualitat en el visitant i en l’ocupació que genera; la sostenibilitat i la garantia d’un equilibri a la ciutat i a l’àrea metropolitana; l’ordre i la convivència, és a dir, que sigui un turisme respectuós i cívic; així com l’avenç cap a un turisme regulat de la mà del sector.
Com ajudarà les pimes a ser més sostenibles?
Volem consensuar mesures que ens permetin, per exemple, reduir les emissions o implementar energies renovables, mitjançant instruments com el Mecanisme per a l’Energia Sostenible, per al foment de la instal·lació de plaques solars. En aquest sentit, vull destacar també iniciatives com el conveni de col·laboració signat entre l’Ajuntament i PIMEC per impulsar l’Oficina de Transició Energètica. Una mostra més que l’acord i el diàleg seran els motors que ens faran avançar.
En clau personal
- Un desig. Recentment s’ha fet realitat el que ha estat el meu principal desig i allò pel qual he estat treballant durant els últims deu anys: l’honor de ser l’alcalde de la meva ciutat.
- Un llibre. “Observar el arroz crecer”, de Julio Ceballos.
- Un consell que li hagi servit. Accepta crítiques només de qui també acceptaries un consell.
- Si li diem “plaer”, què li suggereix… Anar a comprar al mercat i a les botigues de barri productes frescos i de temporada per després cuinar per a la família o els amics.