Betara: casolà, ecològic i èxit internacional

És possible passar de ser un comercialitzador de formatge local a un dels productors més reconeguts del món en només 15 anys? La resposta és que sí, i així ho demostra la comarca del Lluçanès. Una terra de vegetació, bellesa, tranquil·litat i ramaderia i envoltada de muntanyes i boscos. Enmig d’aquest paisatge hi ha Betara, una pime que produeix formatges de tot tipus i que reivindica la màxima que “cal ser intensament local per esdevenir genuïnament global”. De fet, a la seva pàgina web es presenten com a “artesans de primera”; tota una declaració d’intensions.

“El negoci feia 10 anys que funcionava quan el mercat ens va començar a demanar que féssim els nostres propis formatges”, explica en Ramon Berengueras, propietari de Betara.

Gràcies a la seva feina rigorosa i a la qualitat dels seus productes han aconseguit, des del 2011, 25 premis en els World Cheese Awards (l’equivalent als Jocs Olímpics dels formatges). Però com han aconseguit aquest èxit en tan poc temps?

En primer lloc, cal destacar l’aposta que ha fet l’empresa formatgera catalana pels productes ecològics (set de les 28 varietats que ofereixen són ecològiques; un 15% de la seva oferta). Avui dia els productes ecològics gaudeixen d’una gran opinió pública, però a Betara es van saber avançar a aquesta tendència. I no només això, van saber veure una oportunitat d’una mala situació: la limitada oferta de llet d’ovella ecològica els va impulsar a construir la seva pròpia granja per a tenir una producció constant.

En segon lloc, com en totes les coses en la vida, sempre hi ha un component de sort o de saber estar en el moment adequat en el lloc adequat. Betara ha sabut aprofitar les condicions que li ofereix el seu entorn i les ha convertit en sinergies positives per al seu negoci. “El vi és el nostre aliat natural perquè a la gent li agrada acompanyar-lo amb formatge, i no hi ha dubte que l’increment de prestigi que el vi ha experimentat els darrers 20 anys ens ajuda moltíssim”, confessa Berengueras.

Per altra banda, els consumidors catalans cada vegada són més propensos a consumir tot tipus de formatges. “Ara demanes un pa amb tomàquet i te’l presenten amb varietats de formatges locals junt amb els tradicionals embotits”, destaca el propietari de Betara. En contraposició, en Ramon explica que “de petits, el màxim a què podíem aspirar era al formatge holandès de bola”.

En tercer i últim lloc, a Betara s’han impregnat de l’esperit del seu fundador, el pare d’en Ramon Berengueras: “treballar, treballar i treballar”. Això els ha dut a mirar més enllà de les fronteres catalanes i a fer els primers passos cap al comerç exterior. Països com Andorra, Alemanya, Dinamarca o els EUA han començat a gaudir dels formatges de l’empresa del Lluçanès. Totes aquestes vendes a l’exterior suposen un 10% del volum total.

Familiars, ecològics i universals. Així es pot resumir amb tres paraules l’empresa formatgera.

Tot i la manca de suport que pateixen les petites i mitjanes empreses, en paraules de Ramon Berengueras, a Betara continuen fent el seu camí, amb tenacitat. La mateixa que demostra el seu fundador, de 81 anys, que cada dia acudeix a la fàbrica a les 5 del matí.

 

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

El repte de comunicació a les pimes: WordPress

Next Story

Dimensionar l’empresa per afavorir-ne la rendibilitat i el creixement òptim

Latest from Competitivitat