Les eines de la comunicació estratègica

En aquest article et descric quines són les eines que et convenen per a completar la comunicació estratègica del teu negoci.

La planificació de la comunicació estratègica

Ha de ser sostinguda per un conjunt d’eines de comunicació que estableixin l’estàndard per a l’excel·lència creativa de tots els membres de l’equip, independentment de la seva ubicació o funció, i de si tenen la responsabilitat de la comunicació interna o externa.

Les eines poden variar en funció de la mida de la teva organització, el grau en què la gestió de marca es materialitza en les decisions que prens i el nombre de persones que estan realment implicades en el desenvolupament de les comunicacions.

Cada membre de la teva organització es comunica i bona part del teu personal entra en contacte amb els clients i proveïdors. També poden beneficiar-se de les eines explícites, com ara marcs de missatges que ajuden a oferir un fort contingut relacionat amb la seva posició i els principis de la comunicació que l’ajudaran a guiar els seus comportaments marca. Per aquest motiu és convenient que et miris la imatge que es presenta a continuació.

En aquest esquema es mostra com la comunicació estratègica depèn necessàriament de la gestió de: les relacions estratègiques amb persones, entitats o actors que hi influeixin; la comunicació de l’empresa internament i externament, com a conjunt; els vincles amb el públic o, dit en altres paraules, has de gestionar les relacions amb els clients i usuaris de la teva empresa; i, finalment, la gestió integral dels mitjans,ja que sempre has de tenir un ull posat a controlar les teves relacions empresarials amb els mitjans de comunicació, influencers per excel·lència.

comunicació estratègica3

Per assolir una alta productivitat en comunicacions caldrà que segueixis la següent seqüència.

Comunicació estratègica4

En aquesta seqüència pots observar com la productivitat comunicativa requereix eficiència, eficàcia i efectivitat comunicativa.

Però aquesta afirmació, com es tradueix?

  • Eficiència vol dir que has de “fer bé les coses”, és a dir, fer la millor comunicació buscant la millor relació possible entre els recursos humans i els resultats obtinguts –COM fer la comunicació–.
  • Eficàcia és com “fer les coses correctament”, en altres paraules, com comunicar millor per aconseguir els resultats –QUÈ s’ha de fer per comunicar–. Efectivitat és “fer bé les coses correctes” o com dur a terme una comunicació eficient i eficaç –QUÈ i COM comunicar–.

Això em porta a l’exigència final i més important –organitzar l’equip adequat amb el coneixement i la passió per fer la feina d’una manera exemplar. Més sovint que no, entro en contacte amb els líders de comunicació i els membres de l’equip que estan mal ubicats. És possible que hagin estat a l’acompliment d’altres funcions, però que no tenen experiència en comunicació estratègica, ja sigui a través de la seva educació o de la seva formació professional.

Per començar, es nomena una persona que pot portar aquest tipus de lideratge, que té el cor per comprendre l’essència de la companyia, i que pot guiar i motivar els empleats. Dóna-li una posició de nivell executiu per assenyalar la importància d’aquest paper en l’organització. Reclutar nous jugadors i socis externs que puguin portar noves estratègies, mètodes i tecnologies, i que tinguin l’afany de crear comunicacions, dotarà d’orgull i ajuda els teus empleats quan hagin assolit els seus objectius. Treballant en equip comunicareu millor!

Eva Prats

Directora de Comunicació de PIMEC

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

L’ABC de les empreses a les xarxes socials

Next Story

Autoconsum elèctric i competència

Latest from Panorama