“El material més sostenible és el que ja existeix”

 Sylvia Calvo és una dissenyadora de moda i emprenedora que aposta per una indústria tèxtil innovadora, sostenible i justa. Creu que l’economia circular requereix col·laboració, comunicació i suport de tota la cadena de valor per poder crear projectes amb un impacte positiu

 

La teva marca Sylvia Calvo BCN ha estat recentment reconeguda als Green Product Award Fashion 2023 pel seu projecte Re-Yut-Cel. En què consisteix?

Aquest és un projecte que he tingut al calaix fa temps i que ara he pogut desenvolupar gràcies a la col·laboració de l’empresa Hilaturas Jesús Rubio SA de Sabadell i el suport de Texfor. Des d’INTEXTER vàrem investigar la fórmula més adient per aconseguir un fil amb una textura adequada, després de triturar sacs de cafè i barrejar-ne la fibra de jute amb cotó orgànic i de teixit Tencel (molt suau, obtingut a partir de fibres reciclables i de roba postconsum). El resultat ha estat un fil de qualitat, original i de baix impacte ambiental.

En relació amb la petjada de carboni d’un dels dissenys fets amb Re-Yut-Cel, la producció d’aquests fa servir un 84% menys d’aigua i genera un 88% menys de CO2, comparat amb una peça similar convencional. A més, es redueix en un 94% la quantitat de quilòmetres recorreguts en tot el procés, segons els càlculs fets per True Cost Label, d’Amsterdam.

No em puc creure fins on he arribat tenint en compte que vaig començar anant a buscar sacs a un magatzem de cafè del Port de Barcelona. Les persones que treballaven allà em miraven estranyades quan deia que els faria servir per confeccionar roba i, ara, aquests mateixos sacs desfilen en passarel·les de moda.

Ens pots explicar alguna anècdota del projecte Re-Yut-Cel?

El 2015 em va contactar una senyora d’Austràlia per dir-me que feia una tasca molt original i que volia que participés a l’Eco Fashion Week d’aquell país. Vaig anar sola a l’altra punta del món, on no coneixia ningú, amb una maleta amb la col·lecció per a la desfilada.

Ara m’han fet representant d’aquest esdeveniment a Europa i, gràcies a això, tenim diversos projectes per unir les cultures catalana i australiana. El teixit Re-Yut-Cet serà el protagonista del concurs per al 2025, el qual consisteix a dissenyar looks a partir d’aquest nou teixit. Enviarem tela a Austràlia i 12 estudiants faran les seves propostes; els guanyadors desfilaran a l’Eco Fashion Week.

El teu lema és “el material més sostenible és el que ja existeix”. Podries desenvolupar aquesta idea?

Al nostre entorn hi ha una gran quantitat de residus que poden ser de gran valor i que no aprofitem. Molts d’ells es cremen, amb la qual cosa contribuïm a l’augment de la contaminació ambiental, quan podem rescatar-los i reintroduir-los en la cadena de valor tèxtil per reutilitzar-los.

Per exemple, jo treballo amb uns sacs de cafè que perden la seva utilitat una vegada el producte arriba al seu destí. Amb la seva reutilització, els donem una segona vida, en aquest cas molt diferent de la primera, els transformen en accessoris i peces de roba úniques que han arribat a desfilar en passarel·les de moda sostenible a Budapest i Austràlia.

En la teva activitat empresarial, quines accions duus a terme per donar suport a l’economia circular i reduir el malbaratament de recursos naturals?

El nostre projecte fomenta la mentalitat de tenir present el cicle de vida del producte, encoratjant els nous dissenyadors a considerar el segon ús dels materials i el seu reciclatge al final del seu cicle de vida. Els sacs ja han acomplert la funció de transportar cafè utilitzant recursos com el jute, l’energia en la seva fabricació, l’aigua i la mà d’obra en el procés. Aquests sacs es converteixen en un material valuós que es pot utilitzar en una altra indústria, cosa que permet estalviar recursos per fabricar materials equivalents i reduir el transport que això implica.

L’empremta mediambiental d’aquest material és:

  • Estalvi de matèria primera.
  • Reducció del consum de recursos energètics.
  • Conservació de l’aigua.
  • Menor necessitat de transport.
  • Transparència i traçabilitat total al llarg de la cadena de valor.
  • Ús de fibres naturals biodegradables, de manera que es promou la sostenibilitat ambiental.

Aquestes activitats també tenen un impacte positiu en els drets humans i la igualtat de gènere. Abordem la problemàtica dels residus que es generen al sector cafeter i del cacau, alhora que oferim solucions per a la indústria tèxtil, que està sota un escrutini creixent a causa de les seves implicacions ambientals, climàtiques i socials.

Des d’una perspectiva econòmica, els models circulars representen una veritable revolució en la manera com concebem el comerç i els negocis. El nostre projecte promou els principis de circularitat i ecodisseny, així com l’ús intel·ligent de materials ja existents per evitar la generació de residus innecessaris. Això proporciona diverses oportunitats de negoci tant a la fase inicial com a la fase final del cicle de vida dels productes.

Destaquem els aspectes següents:

  • Promoció de l’economia circular: fomentem la transició cap a un model econòmic més sostenible i circular, on els productes i materials mantenen el seu valor al llarg del temps, en lloc de ser rebutjats després del seu primer ús.
  • Suport a la indústria i l’economia local: col·laboració en tot el procés amb indústries locals. Això no només enforteix l’economia local, sinó que també redueix la petjada ambiental en minimitzar la necessitat de transport de llarga distància.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Com afecten les pimes els canvis en la regulació energètica?

Next Story

Saps què és un Pla Lingüístic i com pot ajudar la teva empresa?

Latest from ODS i RSC