Evolució de la negociació col.lectiva juliol de 2017

Amb la publicació de les dades del mes de juliol de 2017, seguim amb l’anàlisi de l’evolució de la negociació col.lectiva, per tal de donar eines a empreses, gremis i patronals sectorials que permetin afrontar amb les màximes garanties possibles la negociació col.lectiva.

Segons xifres provisionals del Ministerio de Empleo indiquen un repunt pel que fa als augments salarials contemplats en conveni

Primerament, i com a dada més destacable de la publicació de maig, cal dir que la pujada salarial mitjana pactada en els convenis col·lectius registrats fins al juliol de 2017 es va situar en el +1,33%, xifra que supera la tancament el mateix mes de l’any 2016 (+1,11%).

Convenis col.lectius

S’ha pogut constatar una petita reducció del nombre de convenis signats, amb 617 convenis signats, enfront dels 628 de l’any passat en aquestes dates, que impliquen una reducció del -1,75%, dels que, com és habitual predominen els d’empresa, 474 convenis d’empresa registrats i 143 d’àmbit superior.

Jornada laboral

Es pot observar una mínima variació pel que fa a la jornada mitjana pactada en conveni que es situa en 1.752,2 hores anuals per treballador, que suposen una mínima reducció en front de les 1.756,9 hores negociades a juliol de 2016, concretament, del -0,26%.

Inaplicacions de convenis

Aquesta dada ha de seguir sent motiu d’anàlisi pels negociadors de convenis de sector, per tal de trobar mecanismes àgils que permetin l’adaptació de totes les empreses afectades a les condicions pactades sense haver de recórrer als despenjaments.

Tot i que aquesta dada ha millorat de manera significativa, situant-se un -23’7% per sota de la de l’any anterior, encara està per sobre del que seria desitjable, amb 689 inaplicacions en aquests set primers mesos que afecta a un total de 13.781 persones treballadores (un -35,8% respecte al mateix període de l’any anterior).

Per altra banda, cal fer també l’anàlisi de quines són aquelles empreses que han hagut de recórrer majoritàriament a aquest mecanisme per garantir la seva viabilitat.

Són les empreses més petites (entre 1 i 49 treballadors), les que han realitzat un major nombre d’inaplicacions amb un 86,8%, del total

Respecte a les condicions de treball inaplicades, destaca especialment el despenjament de la quantia salarial (90,7%). Cal destacar també que la gran majoria d’inaplicacions (el 87,5%), s’han resolt amb acord en el període de consultes i que el 96,2% han inaplicat un conveni o diversos d’àmbit superior al d’empresa.

Des de PIMEC, es recomana la necessitat de començar a establir sistemes de retribució variable en els convenis, per tal de poder apropar la productivitat real a la retribució de les persones treballadores.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

La Patent Box: 60% de rebaixa impositiva per als qui venen “know-how”

Next Story

Adéu-siau calorades: predicció meteorològica del 2 a 8 de setembre 2017

Latest from Panorama