L’11 de maig de 2017, el Consell va adoptar la Decisió relativa a la celebració, en nom de la Unió Europea, del Conveni de Minamata sobre el Mercuri1. Després d’haver adaptat el passat 25 d’abril el nou Reglament sobre el mercuri, ara la UE ha adoptat totes les mesures legislatives necessàries per ratificar el Conveni, que servirà per protegir els seus ciutadans de la contaminació per mercuri.
El Conveni de Minamata ofereix un marc regulador internacional per tal de protegir la salut i el medi ambient dels efectes nocius del mercuri i aborda tots els aspectes relacionats amb l’ús del mercuri
Mercury Convention from Peter’s account on Vimeo.
Mesures del Conveni de Minamata per a protegir-nos de la contaminació per mercuri:
- prohibir l’obertura de noves mines de mercuri i eliminar les existents;
- reduir l’ús, les emissions i alliberaments de mercuri procedent de l’extracció d’or artesanal i a petita escala i de les principals activitats industrials;
- eliminar i reduir l’ús de mercuri en una sèrie de productes i processos amb mercuri afegit, en concret el seu ús en l’amalgama dental;
- restringir el comerç i prohibir la fabricació, importació i exportació de mercuri i de molt diversos productes amb mercuri afegit com les piles o les llums;
- controlar i reduir les emissions a l’atmosfera i els alliberaments a terra i l’aigua;
- garantir un emmagatzematge més segur i una gestió adequada dels residus de mercuri.
Cronologia i etapes
El 2 de febrer de 2016, la Comissió va presentar un conjunt de mesures de ratificació compost per dues propostes legislatives: un reglament i una decisió. Després de les negociacions amb el Parlament Europeu, el nou Reglament sobre el mercuri, que garanteix que la legislació de la UE estigui d’acord amb les normes internacionals establertes en el Conveni de Minamata, es va adoptar el 25 d’abril de 2017.
La Decisió del Consell sobre la celebració del Conveni va ser ratificada pel Parlament Europeu el 27 d’abril de 2017. Amb l’adopció l’11 de maig pel Consell, la Decisió entra en vigor de manera immediata i aprova el Conveni en nom de la UE , quedant a punt per a la seva ratificació final.
La UE té ara de dipositar l’instrument de ratificació davant les Nacions Unides. El dipòsit de l’instrument es coordinarà a través de la Representació Permanent de Malta davant les Nacions Unides, amb els instruments que s’hagin presentat el 18 de maig. Els Estats membres seguiran els seus procediments interns per tal de poder dipositar els seus instruments nacionals de ratificació.
El Conveni, signat per 128 Estats i organitzacions d’integració econòmica, entrarà en vigor 90 dies després de la seva ratificació (o acceptació, aprovació o adhesió) per 50 de les parts. Sempre i quan s’hagi assolit aquest objectiu, la primera reunió de la Conferència de les Parts del Conveni de Minamata (CP1) se celebrarà del 24 al 29 de setembre de 2017 a Ginebra.
1 El mercuri és una substància altament tòxica que, si s’emet o s’allibera a l’atmosfera, el sòl o l’aigua, pot provocar riscos greus per als éssers humans, els peixos, els ecosistemes i la fauna silvestre. Atès que pot recórrer llargues distàncies a través de l’atmosfera i l’aigua, el mercuri representa una amenaça a tot el món que només pot afrontar mitjançant la cooperació internacional.