Avui, 28 de juny, és el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI. Per això, volem abordar el què estableix la Llei 4/2023, més coneguda com la Llei Trans. I és que des del passat mes de març és obligatori per a les empreses amb més de 50 persones treballadores comptar amb un Pla de mesures i recursos per garantir la igualtat real i efectiva de les persones trans i per la garantia de les persones LGTBI. Aquest ha d’incloure un protocol d’actuació per a l’atenció de l’assetjament o la violència contra les persones d’aquest col·lectiu.
Des del departament jurídic de PIMEC, la seva directora, Itziar Ruedas, explica què ha suposat l’entrada en vigor d’aquesta llei per a les pimes: “Les empreses de menor dimensió han anat implementant progressivament el pla de mesures LGTBI, una nova obligació que ha requerit nous esforços i recursos”. A més, lamenta que la llei és poc concreta i precisa, constatant que “avui encara s’està a l’espera de la publicació del reglament que desenvoluparà les previsions recollides, circumstància que ajudarà a una millor implementació de la norma”.
Compromís amb la igualtat i la diversitat
Rosa Pich s’encarrega de la direcció de persones a Bastos Medical, una empresa dedicada al subministrament de material i equipament per a professionals sanitaris i hospitals, veterinaris i centres d’estètica i bellesa, això com a la distribució de material esportiu.
Situada a Sant Fruitós de Bages, destaca pel seu compromís a l’hora de promoure iniciatives d’empresa saludable, on la seguretat, la salut i el benestar són elements presents en tota la seva activitat.
“Som una empresa compromesa amb l’ocupació estable, inclusiva, respectuosa i compromesa amb la igualtat i la diversitat”, assegura Rosa Pich abans d’explicar que la política d’empresa que marca la direcció i la seva forma de funcionar com a equip “és assegurar el benestar i la dignitat de totes les persones”.
També, afegeix que entenen en la diversitat tenint present que “un equip divers s’enriqueix mútuament”. Per això, fa uns anys van decidir elaborar un protocol contra l’assetjament laboral i sexual i, a més, compten amb un protocol específic contra l’assetjament laboral per raó de gènere i un Pla de Diversitat.
Enguany, aquesta pime, amb una trajectòria professional de 26 anys, amb Jaume Membrive, director general, al capdavant, i un equip de 51 persones, ha elaborat els protocols contra l’assetjament laboral per raó d’orientació sexual i per raó d’identitat de gènere.
A banda d’aquestes accions i entre moltes altres, també fan servir un llenguatge inclusiu en totes les seves comunicacions, imparteixen formació continuada dirigida a tota la plantilla, practiquen una política retributiva justa i equitativa, i faciliten la conciliació de la vida familiar i la laboral, destacant el nombre de llocs de treball de direcció que ocupen les dones de Bastos Medical als departaments comercial, compres, disseny, administració, botiga i recursos humans.
Sobre la implementació de mesures d’obligat compliment tant en matèria d’igualtat com d’altres, considera que “suposa un esforç i una dedicació de temps tant de coneixements de les eines a utilitzar com de la normativa a aplicar, que ens porten a haver de demanar ajuda a professionals experts en aquest àmbit i a dedicar temps a formar-nos amb el cost econòmic i hores de feina que comporta”. “Vivim una actualitat que com a societat encara ens queda recorregut a fer”, conclou.