La logística en temps de Covid

Quan sentim la paraula “logística”, el primer que ens ve a la ment són camions transportant mercaderia per la carretera. En canvi, el seu origen històric ve de la logística militar, en la qual un conjunt de persones eren les encarregades de donar un servei de coordinació de totes les operacions i que els subministraments necessaris per a la “batalla” arribessin als seus punts finals, amb diferents objectius i de la forma més eficient i més ràpida, superant l’eficiència de l’enemic. D’aquesta logística se n’encarregaven sanitaris, sapadors, pontoners, conductors, el personal de transmissions, cuiners i tota persona encarregada de fer possible que el personal que havia d’estar en el front tingués tot el material i prou subministraments per a guanyar la batalla.

En l’actualitat, la logística social i empresarial que coneixem no difereix gaire de la militar, i encara menys si considerem que estem lluitant en una dura batalla, en la qual ens enfrontem amb el pitjor enemic que ens podíem imaginar, la Covid-19, que supera amb escreix tots els virus informàtics als quals ja ens comencem a acostumar a conviure-hi i a combatre.

Des de març de 2020 molta gent ha començat a ser conscient que existeix una logística darrere de cada producte que es troba en hospitals, supermercats, bars, restaurants i qualsevol centre que ofereixi un subministrament o un servei. Ja no es tracta només que les mercaderies arribin al seu lloc de destinació amb la màxima rapidesa, sinó que a més estiguin a disposició de les persones que preparen i manipulen dia i nit aquell producte que, sigui de vital necessitat o no, esperem trobar en les prestatgeries dels comerços o en les nostres llars.

Des del confinament, la venda online (e-commerce) a la nostra comarca ha experimentat un creixement de gairebé el 70%, encapçalat per Amazon, que fa anys que ha estat el més visionari i que va apostar al 100% per la venda per internet. Per a la gran majoria de les pimes és una línia de negoci ignorada perquè pensaven que l’era de la digitalització no anava amb elles.

La pime ha d’actualitzar-se, reconèixer la revolució que suposa la digitalització, amb internet al capdavant, i que el seu major competidor i “enemic” no és Amazon, que és capaç de fer arribar en hores a qualsevol llar el producte de la pime que ella mateixa li ha subministrat; sinó la seva pròpia passivitat a l’hora de no considerar la venda online com la línia de negoci del futur en la qual no sols es mesura la qualitat i el preu del producte, sinó que el factor logístic és el principal agent de l’èxit. En aquest context, Amazon és l’exemple a imitar i superar.

Acaba d’anunciar-se que Amazon ha batut rècords de facturació i beneficis en la seva història gràcies a la venda online, i que junt amb ALIBABA, l’altre gegant asiàtic, s’ha col·locat al capdavant del rànquing de les empreses logístiques del món. Aquesta notícia ha de servir a la pime per apuntar-se al carro de l’e-commerce i anticipar-se a la innovació i millora que representa, que ja és aquí i pendent del seu descobriment, com ho va ser abans d’aparèixer Amazon i Alibaba.

La logística en l’era Covid s’ha convertit en el sector essencial per a poder superar aquesta crisi, i des de PIMEC volem agrair a totes les empreses logístiques petites, mitjanes i grans que ens subministrin tots els EPIs, aliments i productes que a través de la compra directa o per internet ens arriben a les nostres llars.

Els propers dos anys es preveu que s’hauran de distribuir aproximadament 18.000 mil milions de dosis de la vacuna de la Covid-19 a tot el món, per la qual cosa sembla que les logístiques de FedEx, Deutsche Post i DSV són les favorites gràcies a les seves xarxes internacionals. Això ha suposat una revaloració de les seves accions a la Borsa, tot just conèixer-se la notícia difosa per Berenberg (institució financera multinacional i el banc més antic d’Alemanya i segon més antic del món). De nou la logística és la millor aliada per a guanyar la batalla a la Covid-19, al costat del bon sentit comú de la ciutadania.

Nemesio Navas
Membre de la Comissió Executiva de PIMEC Vallès Oriental

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

L’oci infantil i la Covid-19

Next Story

Lideratge d’equips en remot a la pime

Latest from Panorama