Mèxic: mercat estratègic per a les pimes catalanes

Mèxic és un país amb sòlids fonaments macroeconòmics, amb dades positives de creixement i estratègicament situat en el continent americà. Amb un mercat d’aproximadament 127 milions d’habitants i una demanda en constant augment, és la catorzena economia del món i la segona d’Iberoamèrica, s’ha convertit en un veritable mercat estratègic per a les pimes catalanes.

Mèxic s’ha convertit en un veritable mercat estratègic per a les pimes catalanes

En els últims anys ha experimentat una gran obertura, posicionant-se actualment com un dels països més oberts del continent americà i amb grans oportunitats d’inversió per davant de Brasil.

L’obertura de la seva economia ha estat factible gràcies a nombrosos acords comercials firmats que han fet de Mèxic una important plataforma tant per a l’exportació com per a la importació.

És actualment un dels països més oberts del continent americà i amb grans oportunitats d’inversió

Així doncs, el país disposa d’una xarxa de 12 tractats de Lliure Comerç amb 46 països (TLCs), 32 Acords per a la Promoció i Protecció Recíproca de les Inversions (APPRIs) amb 33 països i 9 acords d’abast limitat en el marc de l’Associació Llatinoamericana d’Integració (ALADI) facilitant l’accés a més de 1.000 milions de consumidors.

 

Els béns d’equip ocupen els primers llocs en el rànquing de productes exportats a aquest país i es preveu una demanda sostinguda perquè la nostra tecnologia s’adapta perfectament a les necessitats de les empreses mexicanes.

Mèxic es consolida com a mercat estratègic per a les empreses catalanes gràcies a la competitivitat de la seva economia i la complementarietat del sector productiu d’ambdós països

Sectors claus en els que contribueixen empreses catalanes

Així doncs, empreses del nostre país contribueixen en sectors claus de la vida econòmica mexicana com són:

 • l’automoció
 • les energies renovables
 • les telecomunicacions
 • les infraestructures
 • els serveis
 • el turisme
 • els transports
 • la banca
 • el medi ambient
 • la biotecnologia
 • l’aeronàutica

A més, en els darrers anys s’han aprovat importants reformes per afavorir la competència en sectors estratègics com l’energètic i les telecomunicacions, obrint-los a la participació de l’empresa privada i representant una gran oportunitat per a les empreses espanyoles.

El sector de les energies renovables, en concret, és un dels sectors que està experimentant una major obertura gràcies a la reforma energètica del govern. Moltes pimes espanyoles i catalanes del sector ja hi tenen presència.

Cal destacar també l’ambiciós programa d’infraestructures, ja que s’han desenvolupat en els últims anys, i es mantindran en el futur proper, importants inversions en aquest sector en les quals les empreses espanyoles estan participant activament.

Altres sectors menys tradicionals com el digital i el de la comunicació estan experimentant un fort creixement esdevenint un gran atractiu per a agències de comunicació,  empreses de creació de continguts digitals i per a start-ups de noves tecnologies.

Elements clau a tenir en compte

Un dels elements clau per a l’apropament de les empreses al mercat mexicà és pensar en un projecte a llarg termini, ja que és un mercat molt particular i complex. Es recomana visitar-lo periòdicament per poder conèixer de primera mà el seu funcionament i la seva praxis empresarial.

És un país molt jeràrquic on s’ha de treballar molt fins aconseguir el contracte adequat. També és molt convenient fer un pla de negoci a 3 anys vista incloent una bona prospecció in situ, ja que és un procés llarg i tediós, però que si s’és constant i es segueixen bé tots els passos, s’aconsegueix l’èxit.

Si s’és constant i es segueixen bé tots els passos s’aconsegueix l’èxit

Finalment, s’ha de conèixer bé el marc regulador que regirà el desenvolupament del vostre projecte així com els aspectes polítics i socials. Actualment es viu una certa incertesa després de l’elecció del nou president dels EUA per veure com afectarà aquesta nova situació a les relacions entre els dos països. Aquesta relació és estratègica i prioritària per Mèxic, donades totes les seves implicacions en l’ordre exterior i interior (3.000 km de frontera comuna, 30 milions de mexicans resideixen a EUA, entre altres molts factors). Tot i així, el mercat mexicà és molt potent i no s’atura.

En els darrers anys, Mèxic es presenta com el primer país dintre dels plans d’internacionalització de les noves empreses exportadores, així ho hem constatat entre els nostres membres en l’enquesta sobre aquest àmbit que vàrem enviar al gener d’aquest 2017.

https://www.pimealdia.org/passos-preparar-nos-internacionalitzacio/

Mèxic es presenta com el primer país dintre dels plans d’internacionalització de les noves empreses exportadores

És per aquest motiu que des de PIMEC organitzem una missió empresarial a Mèxic el proper mes de juny. Esperem vulgueu acompanyar-nos-hi!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Què és l’Economia Social?

Next Story

Una Contractació Pública Sostenible

Latest from Competitivitat