Quan una empresa es planteja l’exportació de vi, tant si està interessada en l’enviament d’un contenidor com de només una ampolla de vi, haurà de realitzar una sèrie de passos per poder fer l’exportació. El procés però, varia segons la tipologia de l’exportador, cal diferenciar doncs, entre cellers de vins i empreses distribuïdores.
Coneix la documentació per a l’exportació de vi i cava a l’estranger
Procediment per a l’exportació de vins dels cellers
En el cas del celler de vins el procediment serà el següent:
Sol·licitud d’alta del número de l’EORI
El primer pas és el de sol·licitar l’alta del número registre i identificació d’operadors econòmics (EORI) o d’associació EORI-NIF, per tal de figurar com a exportador o importador a un despatx duaner. Si es tracta d’una operació intracomunitària també s’haurà de donar d’alta al Sistema d’Intercanvi d’Informació sobre l’IVA (VIES), un sistema electrònic de l’Agencia Tributaria de validació de números d’IVA dels agents econòmics registrats a la UE per operacions transfrontereres de béns i serveis.
Obtenció del número CAE
En segon lloc s’haurà d’obtenir el Codi d’Activitat i Establiment (CAE) d’impostos especials davant l’Agència Tributària. Aquest número autoritzarà a fer l’expedició de la comanda de productes subjectes a impostos especials en règim suspensiu a un altre estat membre de la UE. El cens del CAE, sistema harmonitzat entre tots els estats membres de la UE, es diu SEED (System of Exchange of Excise Data).
Document d’acompanyament model 500
Finalment, caldrà complimentar el document d’acompanyament Model 500 o emetre electrònicament a través d’un EMCS (Sistema de Control de Moviments d’Impostos Especials), que haurà de viatjar obligatòriament amb el producte a destí si l’enviament és intracomunitari, o fins a la duana de sortida si el vi té com a última destinació un tercer país. Aquest Document garanteix la traçabilitat i control d’enviaments de mercaderies subjectes a impostos especials.
Procediment per a l’exportació de vins de les empreses distribuïdores
En el cas de les empreses distribuïdores de vins, el primer pas també és la sol·licitud d’alta del número EORI i donar-se d’alta al VIES, però pel que fa el document d’acompanyament, es tramitarà a través del Model 503, el qual no es pot tramitar electrònicament. Tot i així, en el cas que l’expedició superi els 150.000 litres al trimestre, l’empresa hauria de demanar un número CAE (Codi d’Activitat i Establiment) d’impostos especials davant l’Agència Tributària, i llavors el Document d’Acompanyament podria ser tramitat igual que en un celler amb CAE (Model 500 o EMCS electrònic).
Finalment, i en relació al destinatari del vi, tant si es tracta d’un celler com d’un distribuïdor, si és client intercomunitari, aquest ha de ser titular d’un CAE, ja sigui permanent o temporal. En el cas de tercers països, el destinatari en general ha de ser posseïdor d’una llicència d’importació de vins, però això queda subjecte a les regulacions de cada país.