Els plàstics d’un sol ús tenen data de caducitat

El Parlament Europeu ha aprovat la directiva per a la reducció dels plàstics d’un sol ús a la UE. Els estats membres tenen 2 anys, fins el 2021, per adaptar-la a la seva pròpia legislació. S’adopten una sèrie de mesures significatives per frenar la comercialització i reduir els productes fets de plàstic, que després d’un ús ja són un residu. Aquesta Directiva s’emmarca dins l’Estratègia Europea dels Plàstics que, alhora, forma part de l’estratègia per tal de promoure l’Economia Circular.

Les afectacions de la Directiva són diverses depenent del tipus de producte. Per a alguns se’n proposa la prohibició, per a altres, uns elevats objectius de reciclatge, d’informació per als consumidors en l’etiquetatge, de conscienciació i de promoció de la responsabilitat ampliada del productor; és a dir, el concepte que qui posa al mercat aquests productes se n’ha de fer responsable després d’usar-los, quan esdevenen un residu.

Prohibició:

  • Coberteries de plàstic (plats, forquilles, ganivets); canyetes, bastonets per a les oïdes; envasos per a menjar i beguda fets de poliestirè expandit; productes fets de plàstic oxodegradable.
  • Cap d’aquests productes es podrà comercialitzar a partir del 2021.
  • S’estableixen també objectius generals de reducció dels productes de plàstic que no queden prohibits.

Ampolles de plàstic:

  • Hauran de contenir un 25% de plàstic reciclat d’aquí al 2025 i un 30% d’aquí al 2030.
  • No més tard del 2025, els estats membres hauran de garantir l’aplicació de mesures per tal de reciclar el 77% de les ampolles.
  • No més tard del 2029, els estats membres hauran de garantir l’aplicació de mesures per tal de reciclar el 90% de les ampolles.

Ecodisseny:

  • La Directiva incorpora un capítol d’ecodisseny que obliga a redissenyar els taps de les begudes, de manera que no se separin de les ampolles, per tal d’evitar crear un altre residu.

 Punt de no retorn

Els problemes ambientals, l’escassetat de matèries primeres, l’augment de la població i la generació de residus que deriven del sistema productiu i econòmic lineal que tenim actualment està arribant al punt de no retorn, si no és que en algun cas ja ha arribat. És imprescindible un canvi i hi ha el consens que aquest canvi ens l’ofereix l’Economia Circular.

L’Economia Circular és un sistema en el qual es manté el valor dels productes i recursos emprats en el procés productiu el màxim temps possible, i en què es busca tancar el cercle (producció-ús-residu) tot promovent la reutilització, la reparació i, en l’última fase del cicle de vida, la fàcil separació de material i el seu reciclatge o valorització.

Les empreses que l’apliquen són més competitives, més sostenibles i estan molt més ben orientades als nous consumidors.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

L’FP Dual beneficia el centre formatiu, l’alumne i l’empresa

Next Story

Despeses que els autònoms es poden deduir en la seva declaració de la renda

Latest from ODS i RSC