Quin impacte pressupostari tindria l’autoconsum elèctric?

Arran de la pèrdua de majoria absoluta del PP, els altres partits de l’oposició intenten modificar la llei de l’impost al sol per permetre que l’autoconsum fotovoltaic es pugui estendre arreu, com passa a altres països. Veiem quin impacte pressupostari tindria l’autoconsum elèctric i per què penalitzar l’estalvi és la mesura més antieconòmica que hi pugui haver.

L’autoconsum elèctric s’ha convertit en una batalla entre els consumidors i el govern del PP al dictat de les cinc companyies elèctriques

Quin impacte pressupostari tindria l’autoconsum elèctric?

El govern del PP diu que la Proposició de llei de foment de l’autoconsum elèctric tindria un impacte pressupostari de menor recaptació tributària amb menys ingressos per IVA (21%) i sobre l’impost especial sobre electricitat (5,1%), però també per una disminució d’ingressos als peatges elèctrics (que paguen dèficit anterior, primes renovables, transport, distribució i comercialització…).

També que no és una mesura d’estalvi ni d’eficiència elèctrica (glups!) perquè “el consum de l’autoconsumidor és el mateix tant si l’energia prové de la xarxa, com si se la genera ell (obviant que l’autoconsumidor no té el 10% de pèrdues per transport i transformació, ni les pèrdues – 65% – d’energia primària en la generació tèrmica i nuclear). Segueix dient que existeix un “impacte en la seguretat del sistema elèctric”, insisteix que “la mesura tindria un impacte econòmic en el sistema elèctric, generant nous dèficits de tarifa”

Autoconsum elèctric i competència

L’estudi sobre l’impacte econòmic que ha fet la Plataforma per a l’impuls de la generació distribuïda i l’autoconsum elèctric, a la qual pertany PIMEC, basat en una hipòtesi de 4 anys en el curs dels quals es fa una inversió de 1.000 MW fotovoltaics:

  • la reducció de peatges és de 41,78 milions €,
  • la reducció de l’impost d’electricitat és de 15,66 M€
  • L’IVA suposaria uns 64,3 M€

En total el sistema elèctric i el tributari deixarien d’ingressar 121,8 M€

Però la instal·lació de 1.000 MW en aquest període aportaria a l’estat en concepte d’IVA, IRPF, Seguretat Social, Impost de societats, llicències i taxes, la xifra acumulada de 404,08 M€. El manteniment implica també un retorn per IVA, SS, IS, IRPF la xifra de 7,58 M€. La desaparició de pèrdues elèctriques per transport suposa uns ingressos de 1,72 M€. La electricitat insular es rebaixaria en 16,03 M€. L’estalvi en importacions de combustible s’avalua en 127,89 M€ i els drets de CO2 en 13,49 M€.

En conclusió, en 4 anys d’augment d’autoconsum de 1.000 MW els ingressos totals de l’estat son de 513 M€, mentre que les pèrdues recaptatòries són de 121,8 M€, amb un saldo net pel país de 391,2 M€. Tot això sense tenir en compte l’efecte multiplicador que té per a l’economia un estalvi com aquest, que podria ser de 1,2, és a dir, uns ingressos derivats per al sistema tributari de 40 M€ més.

El que és més greu és no contemplar l’autoconsum com un estalvi

La contradicció és completament falsa, car l’autoconsum és una cosa semblant a la cogeneració, es genera en el mateix punt de consum, evitant les pèrdues de transport i de distribució, i es genera amb una font energètica que no comporta pèrdues de combustible, que alhora és autòcton i no cal importar.

Joan Vila, President de la Comissió d’energia de PIMEC

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Quin impacte tindrà la digitalització en el mercat de treball?

Next Story

Knowmads: els treballadors del futur seran els treballadors del coneixement

Latest from Competitivitat