Reglament de declaracions nutricionals i propietats saludables en els aliments

A Brussel·les la Comissió Europea està en ple procés d’avaluació d’un Reglament relatiu a les declaracions nutricionals i de propietats saludables en els aliments.

El Reglament (CE) nº 1924/2006 va ser adoptat en 2006 per regular l’ús d’aquestes declaracions en l’etiquetatge, presentació i publicitat dels aliments

GDE Error: Error retrieving file - if necessary turn off error checking (404:Not Found)

L’etiquetatge i la publicitat d’un nombre cada vegada més gran d’aliments de la Unió Europea (UE) conté declaracions nutricionals i de propietats saludables. Per tal de garantir un elevat nivell de protecció dels consumidors i facilitar que aquests triïn entre els diferents aliments, els productes comercialitzats han de ser segurs i posseir un etiquetatge adequat.

QUÈ FA AQUEST REGLAMENT?

Té per objecte garantir que les declaracions nutricionals i de propietats saludables en les etiquetes, i la presentació i publicitat dels aliments, siguin clares i basades en proves generalment acceptades per la comunitat científica.

Hi ha una àmplia sèrie de substàncies, com ara vitamines, minerals, aminoàcids, àcids grassos essencials i extractes d’herbes amb un efecte nutricional o fisiològic que poden estar presents en un aliment i ser objecte d’una declaració. El Reglament garanteix un elevat nivell de protecció dels consumidors, els dóna la informació necessària per triar amb ple coneixement de causa i crea condicions iguals de competència per a la indústria alimentària.

PUNTS CLAU PER A LA UTILITZACIÓ DE DECLARACIONS NUTRICIONALS I PROPIETATS SALUDABLES DELS ALIMENTS

La Comissió Europea ha d’establir perfils nutricionals i condicions per a la utilització de declaracions nutricionals i propietats saludables dels aliments, tenint en compte:

  • les quantitats de nutrients i altres substàncies contingudes en els aliments, com per exemple: àcids grassos, àcids grassos saturats, àcids grassos trans, sucres, sal.
  • La funció i importància dels aliments en la dieta de la població en general o de grups de risc, com els nens; la presència de nutrients l’efecte en la salut hagi estat reconegut científicament.

Les declaracions de propietats saludables no han de:

  • ser falses, ambigües o enganyoses;
  • donar lloc a dubtes sobre la seguretat o adequació nutricional d’altres aliments;
  • encoratjar el consum excessiu;
  • suggerir que una dieta equilibrada i variada no pot proporcionar quantitats adequades de nutrients.
  • suggerir que la salut podria veure afectada si no es consumeix l’aliment de què es tracti;
  • fer referència al ritme o la magnitud de la pèrdua de pes;
  • fer referència a les recomanacions de professionals de la salut individuals.

Els treballs de la Comissió apunta que:

només s’autoritzarà l’ús de declaracions nutricionals i de propietats saludables si s’ha demostrat que la presència, absència o contingut reduït d’una substància en un aliment posseeix un efecte benèfic, establert mitjançant dades científiques generalment acceptats.

Tals substàncies han d’estar en quantitats que sigui raonable que es consumeixin per produir l’efecte desitjat.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Nou criteri respecte la utilització de les càmeres de videovigilància a l’entorn de treball

Next Story

El nou repte en el lideratge

Latest from Competitivitat