L’Alba i la Caty Guzmán són les fundadores de la consultora i agència de publicitat i màrqueting ROSAPARKS. Aquesta pime barcelonina aposta decididament per la sostenibilitat, té un equip multidisciplinari de 15 persones i també compta amb un cercle de col·laboradors. Amb la seva tasca han aconseguit formar part del rànquing de les 100 millors empreses del sector a Espanya, així com els certificats d’empresa emergent i Bcorp.
Com sorgeix la creació de la vostra empresa?
Feia 25 anys que treballava per a una gran multinacional del màrqueting i vaig patir una malaltia greu que va causar la meva retirada laboral. Vaig decidir marxar als Estats Units i, quan em vaig curar, vaig començar a estudiar a Harvard, on vaig entrar en contacte amb una nova manera de fer negocis, pensant més enllà dels beneficis.
Va ser llavors quan va sorgir la idea de crear una agència activista i consultora i, com no podia ser d’una altra manera perquè estava a Boston, vam escollir el nom de Rosa Parks, l’activista afroamericana mare dels drets humans als Estats Units.
Quan vaig arribar a Barcelona, la meva germana Caty em va donar suport i el 2020 vam començar plegades aquesta aventura.
Treballeu la creativitat amb propòsit. Què vol dir aquest concepte?
Més enllà de sorprendre i de crear oportunitats, volem donar resposta a una necessitat. Sota la premissa que si el planeta col·lapsa, les empreses deixem de vendre, volem posar fi al consumisme perquè els recursos són finits i perquè les empreses tenim un paper fonamental en la cura del medi ambient i el progrés social. És possible fer negoci i fer el bé, contribuint a un futur verd, igualitari i just.
Quin és el vostre impacte social i mediambiental?
Tenim grans impactes en aquests àmbits gràcies als nostres projectes. Per exemple, recentment hem treballat amb una farmacèutica que volia donar a conèixer el seu compromís amb l’oncologia pediàtrica. L’objectiu era destinar recursos a crear reputació, incidència en la marca i un impacte positiu cap a la societat. Vam parlar amb associacions de pares i mares amb nens malalts, i ens van dir que hi ha una mancança d’eines de comunicació per explicar als nens què és el càncer i què suposa. Per això, gràcies a la col·laboració d’una editorial reconeguda, vam publicar el llibre infantil “Teo descobreix el càncer”.
Un altre exemple recent és un dels nostres projectes amb el tercer sector. A través d’una fundació que beca a joves en situació de vulnerabilitat, hem creat un accés de qualitat al món laboral d’aquestes persones, acompanyant-les també després dels estudis. Ho hem aconseguit contactant amb diversos departaments de Recursos Humans amb un resultat excel·lent.
I, internament, com contribuïu a la cura del medi ambient?
Hem aplicat mesures en matèria energètica i per reduir la petjada de carboni. Treballem amb energies renovables i un sistema de recollida de residus, i practiquem el teletreball dos dies a la setmana per reduir la contaminació a causa del transport.
A més, el nostre equip és divers perquè som inclusius. Lluitem contra l’edatisme i exercim la flexibilitat horària i de vacances. També, disposem d’una governança participativa i d’una estructura de comunicació transversal. Així mateix, invertim en emprenedoria i startups liderades i creades per dones.
D’altra banda, tenim dos projectes propis. Bus84 està a punt d’encetar la seva tercera edició i consisteix a ajudar a persones en situació d’atur a buscar feina. Bcruel 4 the Planet és un joc de taula d’ironia i sarcasme per riure’s del consum excessiu i del greenwashing.
Feu projectes amb grans empreses i també amb pimes, oi?
Les grans empreses tenen més recursos i podem fer projectes més grans, però les pimes són molt proactives a l’hora d’encetar accions transformadores i solidàries.
Creiem que això no és un destí, és un camí i les pimes estan a l’inici d’aquest camí. Treballem amb petites i mitjanes empreses de diferents sectors: Consultores, constructores, dedicades a la ciberseguretat… i la nostra estructura de preus és Robin Hood, és a dir, va en funció de la mida empresarial.