“Som una pime que va guanyar un concurs públic i ara participa en un gran projecte global sobre eficiència energètica”

Entrevista a Franc Moreno, director industrial de VAC-TRON

VAC-TRON és una petita empresa de 20 treballadors amb seu a Canovelles. Aquesta pime que fabrica productes de segellat està participant de manera activa en un dels grans projectes energètics a escala global, el desenvolupament de tecnologia per al programa International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER). Aquesta tasca, com a proveïdor d’un contractista directe, l’ha fet mereixedora del premi al talent territorial que concedeix PIMEC i que es va lliurar en la gala Vallesà de l’any celebrada a Lliçà d’Amunt. A més, el 2021 VAC-TRON ja va ser premiada per la transferència tecnològica que suposa l’aportació a una iniciativa que obre la porta a obtenir energia neta en un futur.

Recentment heu aconseguit el premi al talent territorial a la gal·la “Vallesà de l’any” per la vostra participació en un projecte a escala global sobre eficiència energètica. Com ha estat l’experiència i per què creieu que l’heu guanyat?  Per nosaltres, una petita empresa, el fet de poder participar en un projecte d’aquesta magnitud és un somni i estem molt orgullosos d’haver rebut aquest premi. Ens encoratja a seguir treballant i innovant.

Esteu treballant com a proveïdor d’un contractista directe en el desenvolupament de la tecnologia per al programa ITER; en què consisteix aquest projecte? ITER és una gran instal·lació científica que s’està construint al sud de França, amb l’objectiu de portar l’energia que produeix el Sol a la Terra. Encara que sigui una energia nuclear, no té res a veure amb la fissió nuclear, la qual fa servir com a combustible un àtom d’hidrogen, mentre que en el nostre cas el residu que es genera és l’heli.

Quina és la vostra tasca en el marc d’aquest programa i com vau aconseguir involucrar-vos en el projecte?  Aquest projecte ens va arribar de casualitat el 2016, quan l’enginyeria que està desenvolupant la integració de ports de diagnòstic de l’ITER ens va consultar si nosaltres podríem dur a terme el que necessitaven. Com que és un projecte públic, totes les contractacions van ser en format de concurs i ens van seleccionar. A principis del 2021 els prototips a escala real van passar tots els assajos per validar la tecnologia Glass to Metal Seal en un laboratori extern, i ara l’estem aplicant en el concurs per fabricar els connectors que aniran a la central ITER.

Quins beneficis i objectius creieu que obtindreu amb aquesta participació per a l’economia catalana i la societat en general? A VAC-TRON li donarà renom i credibilitat, ja que la nostra tecnologia ha estat validada per treballar sota les exigents condicions del reactor del ITER. Per a la economia catalana significarà un augment de les seves capacitats tècniques. A més, per la nostra part sempre hem intentat utilitzar proveïdors locals.

És difícil per a una pime com la vostra participar en grans projectes que requereixen molta inversió, molt temps i grans esforços?  D’una banda, és molt complicat perquè requereix molta documentació tècnica i en anglès, però el retorn és molt gran. Com que es tracta d’un projecte on realment la qualitat passa per davant del cost, et facilita el desenvolupament i la innovació, però els riscos també són més elevats perquè les exigències són molt grans.

Quines mesures demaneu a l’Administració Pública per poder innovar i fomentar la participació de les pimes en projectes estratègics de gran escala? La majoria de l’R+D i el seu finançament el fem a través de l’administració pública, per mitjà del Centre de Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), on les condicions són molt bones. Però, per exemple, una mancança que trobem és la de no poder combinar l’R+D amb la inversió d’actius necessaris per fer una recerca, ja que s’han d’utilitzar línies d’inversió d’actius en quantitats molt elevades per a una pime.

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Benestar en el lloc de treball

Next Story

Quo vadis, segona oportunitat

Latest from Innovació