Com superar la por a parlar en públic

Quantes vegades t’has alterat o t’has posat nerviós davant l’expectativa d’haver de donar un discurs? Es tracta d’una situació molt comuna que es dóna en la majoria de les persones. La por a parlar en públic no és res estrany i no és una cosa nova.

Et proposo deu consells que et poden ajudar a guanyar confiança i autocontrol per vèncer l’ansietat. Només així podràs, pas a pas, anar-te apropant al teu públic connectant i transmeten el missatge mitjançant les teves presentacions i ponències.

“Només així podràs, pas a pas, anar-te apropant al teu públic connectant i transmeten el missatge mitjançant les teves presentacions i ponències.”

Parlar en públic té els seus trucs, i alguns d’ells són:

  • Coneix el teu material: aquesta és la primera norma que has de seguir. Tria, per a la teva ponència, algun tema que t’interessi i investiga sobre ell tant com puguis. Estar molt informat t’ajudarà a plantejar-ho amb major seguretat. Ara bé, això no significa necessàriament que hagis d’emprar tota la informació que has recopilat. Les històries personals, un plantejament menys formal i més de tipus diàleg, així com l’humor, són alguns trucs que seran molt ben rebuts i ajudaran a recordar millor el missatge al teu públic.
  • Practica i assaja la teva presentació en veu alta: i, si pots, utilitza un micròfon o un objecte que representi un micròfon. Durant la pràctica, cal procurar recordar en quins moments les pauses funcionen millor i mantenir-les o revisar-les, segons sigui necessari. La pràctica et permetrà filar bé les diferents parts del discurs per anar avançant en l’explicació de manera fluïda. I, sobretot, controla el temps!
  • Coneix a les persones: si és possible, conèixer a les persones que composaran la teva audiència és molt positiu. A mesura que van arribant, et pots presentar i preguntar-los alguna cosa que et permeti saber més sobre elles. D’aquesta manera, podràs establir una major connexió i, quan estiguis parlant, les veuràs més properes i no tan desconegudes. Alhora, si t’informes una mica sobre el perfil de la teva audiència, et serà més fàcil enfocar el discurs perquè resulti més interessant.
  • Familiaritza’t amb la sala: capta la sensació que transmet l’espai on has de donar la xerrada o dir el discurs. Arriba amb una mica d’antelació i passeja per la sala. Si el micròfon ja està col·locat, practica amb ell, i amb els suports visuals que empraràs.
  • Relaxa’t: resulta fonamental que estiguis relaxat quan comencis a parlar. Una manera d’aconseguir-ho és mirar a l’audiència. Això sol calmar els nervis i et donarà un breu marge de temps. Després d’aquesta pausa, somriu i compte fins a tres abans de començar el teu discurs. És una cosa que funciona i que val la pena posar en pràctica.
  • Visualitza’t: quan practiquis el teu discurs a casa, imagina’t a tu mateix en situació. Estàs parlant amb confiança i gaudint plenament del tema. Veuràs a l’audiència gaudint també, rient-se els moments que correspon i aplaudint amb entusiasme al final.

114-utilizada

  • Tingues clar que el teu públic desitja el teu èxit i no pas la teva ruïna: ells han vingut a la teva ponència perquè realment volen escoltar el que has d’explicar-los. També volen que els proveeixis d’informació, que els motivis, que els despertis la seva curiositat i que els entretinguis. Per favor, tingues tot això en compte quan preparis el teu discurs.
  • No et disculpis per estar nerviós: aquest punt és molt important. No cal demanar disculpes, mai, per patir nervis. Principalment perquè l’audiència no sabrà res i ni s’adonarà d’això tret que l’hi diguem. A més, dir-ho no transmet confiança.
  • Centra’t en el missatge: si et centres en el missatge enlloc de fer-ho en els teus nervis, guanyaràs la batalla. L’ansietat quedarà relegada a un segon pla i el discurs brillarà. El protagonisme el tindrà el tema tractat, que és el que l’audiència espera i desitja.
  • Practica molt i incorpora la teva experiència: l’única manera segura d’afinar en l’art de parlar en públic és seguir fent-ho. Hi ha moltes oportunitats que pots aprofitar per parlar en públic, bé sigui al teu dia a dia a la feina, amb les amistats o amb persones desconegudes. Qualsevol reunió de persones és una bona ocasió per practicar. A més, en l’actualitat manquen speakers, així que prova-ho i veuràs!

Eva Prats

Directora de Comunicació de PIMEC

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Repercussions de la fallida de Hanjin

Next Story

5 aspectes clau per millorar el sistema de retribució variable de la seva empresa

Latest from Consells empresarials