Violència contra nenes i dones: #SeAcabó

“Esto es inaceptable. Se Acabó. Contigo compañera @Jennihermoso”

Alexia Putellas – X (abans, Twitter)  – 25 d’agost de 2023.

Si hi ha un crit que aquest estiu s’ha fet viral, és el de les nostres futbolistes reclamant posar fi a l’assetjament, l’abús de poder i a una manera de fer que, des de l’entitat reguladora del futbol, ha estat perpetuant un sistema que no ha escoltat ni atès les legítimes reivindicacions de les nostres esportistes.

El crit, llençat per Alexia Putellas en observar l’esperpèntica Assemblea General que aleshores president Rubiales va organitzar per mantenir-se en el càrrec, va apoderar moltes dones, arreu del món, a denunciar abusos i reclamar respecte, i va ressonar més àmpliament, també, en totes aquelles persones que sentim un profund esgotament al constatar, perplexes, que hi ha governances institucionals tòxiques que, allunyant-se dels principis de bon govern, exerceixen diferents formes de violència sobre les dones.

Hem insistit molt, des d’aquestes pàgines, en la necessitat de lideratges responsables, de governances transparents, íntegres i ètiques que vetllin pel benestar i la dignitat de tot el conjunt de persones a les quals serveixen i que treballin per eliminar totes les formes d’abús, assetjament i violència contra les dones.

Hem de continuar insistint. Perquè aquesta és encara una assignatura pendent: la violència contra dones i nenes segueix sent la violació de drets humans més extensa de tot el món. Les estimacions de Nacions Unides diuen que al voltant de 736 milions de dones (gairebé una de cada tres) ha patit violència física o sexual (a Espanya, el nombre de dones víctimes de violència de gènere va augmentar un 8,3% el 2022); i que gairebé el 86% de les dones i nenes viuen en països sense una sòlida protecció legal.

En un any en què continuem veient com, arreu del món, els conflictes bèl·lics i els extremismes polítics són tan sagnantment cruels amb nenes i dones, hem de celebrar que la Unió Europea, des de l’1 d’octubre de 2023, hagi assumit el Conveni d’Istanbul de 2011, l’instrument jurídic internacional sobre la prevenció i lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica. I hem de reclamar que es dissenyin polítiques, programes i accions, amb finançament adequat i suficient, que ens assegurin un entorn lliure de violències per a nenes i dones.

Conjurem-nos, doncs, des de l’activisme a tots els àmbits, per dur a terme una actuació col·lectiva que lluiti contra les múltiples formes que pren la violència contra les nenes i les dones (física, verbal, psicològica, econòmica, obstètrica, sexual, vicària, digital, institucional, estructural…), per a consolidar una societat justa i genuïnament compromesa amb els drets de les dones que permeti el creixement de totes les persones en igualtat d’oportunitats. Fem-ho des de l’empresa, des de les institucions que ens representen, des de la política i des de la societat.

Perquè #SeAcabó. Perquè ja n’hi ha prou de violència contra les nenes i les dones. Perquè hem pres consciència. Perquè mereixem alguna cosa millor. I, sobretot, perquè en som tots perfectament capaços.

Maria Teixidor Jufresa – Presidenta de la Comissió Dona i Empresa de PIMEC

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Una bona defensa contra els ciberatacs empresarials

Next Story

Què és un Pla de Diversitat i com pot ajudar la teva empresa?

Latest from Opinió