/

Vull fer merchandising, però que sigui efectiu

merchandising
merchandising

El merchandising és en origen l’activitat de promoure la venda de productes al detall, incloent activitats com tècniques de presentació al punt de venda o mostres gratuïtes per testar el producte.

A qui no han obsequiat amb una mostra de colònia a la perfumeria, o n’ha trobat un sobre enganxat a un anunci en una revista? O qui no ha vist una hostessa oferint tastar un producte al supermercat?

merchandising Aquesta activitat però, s’ha expandit a altres sectors més enllà del comerç al detall, i actualment entenem com a merchandising tots aquells elements promocionals del nostre negoci, que porten la nostra marca o la dels nostres productes.

Per suposat, l’entrega gratuïta de productes per poder-los provar és l’estrella del merchandising, però moltes empreses industrials o de serveis s’han servit de productes promocionals com a tàctica comercial.

Els més típics són els bolígrafs, samarretes, gorres, o blocs de notes amb la serigrafia del nom de l’empresa o marca del servei o producte. Per a clients més vip, es regalen inclús maletes, anoracs, plomes estilogràfiques o rellotges.

Les amenities dels hotels, o mostres de sabons, pastes de dents, etc. per ús del client, entren també en aquesta categoria. Com les samarretes, pòsters o fotos amb la signatura que podem comprar en un concert del nostre artista preferit.

El merchandising ha de servir com a tècnica comercial per vendre més; sigui per provar un producte, millorar el servei, recompensar als clients fidels, o fer-nos recordar i, precisament, fidelitzar clients.

Però no tot serveix, i no tot per a qualsevol tipus de negoci. És clar que sempre podem caure en els bolígrafs, però per exemple, per a una empresa que fabrica sabates, potser resulta més adient regalar raspalls de sabates o betum abans que un bolígraf.

Hem de pensar, sobretot, en la real utilitat del merchandising per al nostre client.

Per a una escola d’anglès, podria tenir sentit regalar un clauer amb el Big Ben, a mode de motivació per a l’alumne per aprendre anglès i el recordatori constant de poder viatjar a Anglaterra per practicar l’idioma.

merchandising Normalment, com més invertim en una peça de merchandising més valor li pot donar el nostre client, però a vegades potser cal parar-se a pensar en l’efecte emocional del regal, o la utilitat del mateix perquè sigui realment efectiu i compleixi la seva funció.

També hem de pensar en com exposem la nostra marca a la peça. A vegades ens convé afegir-hi la nostra marca de manera ben visible; altres, és millor un recordatori discret (un logotip petit).

En definitiva, tornem a caure en la necessitat d’analitzar el nostre producte, el nostre client i pensar una estratègia efectiva en qualsevol acció de màrqueting que realitzem. També, alhora de invertir en accions de merchandising.

Pròximament, aportarem més idees de merchandising efectiu.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Comunicació de crisi!!! Què faig?

Next Story

Beneficis de la formació online

Latest from Competitivitat