El merchandising és en origen l’activitat de promoure la venda de productes al detall, incloent activitats com tècniques de presentació al punt de venda o mostres gratuïtes per testar el producte.
A qui no han obsequiat amb una mostra de colònia a la perfumeria, o n’ha trobat un sobre enganxat a un anunci en una revista? O qui no ha vist una hostessa oferint tastar un producte al supermercat?
Aquesta activitat però, s’ha expandit a altres sectors més enllà del comerç al detall, i actualment entenem com a merchandising tots aquells elements promocionals del nostre negoci, que porten la nostra marca o la dels nostres productes.
Per suposat, l’entrega gratuïta de productes per poder-los provar és l’estrella del merchandising, però moltes empreses industrials o de serveis s’han servit de productes promocionals com a tàctica comercial.
Els més típics són els bolígrafs, samarretes, gorres, o blocs de notes amb la serigrafia del nom de l’empresa o marca del servei o producte. Per a clients més vip, es regalen inclús maletes, anoracs, plomes estilogràfiques o rellotges.
Les amenities dels hotels, o mostres de sabons, pastes de dents, etc. per ús del client, entren també en aquesta categoria. Com les samarretes, pòsters o fotos amb la signatura que podem comprar en un concert del nostre artista preferit.
El merchandising ha de servir com a tècnica comercial per vendre més; sigui per provar un producte, millorar el servei, recompensar als clients fidels, o fer-nos recordar i, precisament, fidelitzar clients.
Però no tot serveix, i no tot per a qualsevol tipus de negoci. És clar que sempre podem caure en els bolígrafs, però per exemple, per a una empresa que fabrica sabates, potser resulta més adient regalar raspalls de sabates o betum abans que un bolígraf.
Hem de pensar, sobretot, en la real utilitat del merchandising per al nostre client.
Per a una escola d’anglès, podria tenir sentit regalar un clauer amb el Big Ben, a mode de motivació per a l’alumne per aprendre anglès i el recordatori constant de poder viatjar a Anglaterra per practicar l’idioma.
Normalment, com més invertim en una peça de merchandising més valor li pot donar el nostre client, però a vegades potser cal parar-se a pensar en l’efecte emocional del regal, o la utilitat del mateix perquè sigui realment efectiu i compleixi la seva funció.
També hem de pensar en com exposem la nostra marca a la peça. A vegades ens convé afegir-hi la nostra marca de manera ben visible; altres, és millor un recordatori discret (un logotip petit).
En definitiva, tornem a caure en la necessitat d’analitzar el nostre producte, el nostre client i pensar una estratègia efectiva en qualsevol acció de màrqueting que realitzem. També, alhora de invertir en accions de merchandising.
Pròximament, aportarem més idees de merchandising efectiu.