Xavier de Erausquin: “La facturació del sector el primer semestre d’aquest any no arriba al 55% del mateix període del 2019”

Entrevista: Xavier de Erausquin, president del Gremi de Cafè de Catalunya

Xavier de Erausquin, amb una llarga trajectòria com a mànager de Germán de Erausquin-Bracafé, és el president del Gremi del Cafè de Catalunya des del passat mes de juny. Un mandat que ostentarà els pròxims dos anys, els de la recuperació econòmica després de l’impacte negatiu de la pandèmia del coronavirus.

 

Es fa càrrec del Gremi en un context molt complex, amb una gran incertesa encara. Quin balanç en fa el sector?

El context és difícil. La pandèmia encara no s’ha donat per finalitzada i la recuperació de l’activitat econòmica va més lenta del que es preveia. Si no, pensem en el fre que es va haver de posar el mes de juliol, quan ja es donava per fet que havíem entrat en la definitiva desescalada. Extrapolant les dades d’algunes empreses, es pot afirmar que la facturació del primer semestre d’aquest any no arriba ni al 55% del mateix període del 2019, i això tenint en compte que venim de la catàstrofe econòmica de 2020.

Se senten un sector oblidat, el dels proveïdors de la restauració i l’hoteleria?

El nostre negoci depèn directament dels nostres clients del canal Horeca, de la restauració, que són els grans afectats d’aquesta crisi. Les empreses que configurem el gremi de torrefactors venem bàsicament a bars, restaurants i hotels i si a ells se’ls imposen mesures restrictives, les nostres vendes també baixen.

Però no és l’única raó?

Evidentment, n’hi ha d’altres. El teletreball n’és una. Ens ha fet un mal grandiós. El consum de cafè durant el dia de les persones que anaven a treballar o que anaven a comprar s’ha reduït. I un altre tema molt important és el percentatge de persones que encara tenen recels d’anar als establiments oberts al públic, hi ha por de fer una vida social com abans.

Per tant, les empreses encara tenen personal afectat per ERTO?

Em referiré a la nostra empresa, tot i que es pot generalitzar. En el cas de Bracafé tenim encara una part de la plantilla en ERTO, perquè és l’única manera de mantenir el negoci. Els ERTO han estat una gran ajuda per poder trampejar l’aturada de l’activitat, i no només és una ajuda per part de l’Estat perquè el sacrifici dels treballadors ha estat cabdal per a la nostra supervivència, ja que alguns estan rebent un 50% menys de salari.

L’increment de la venda de producte al sector de la distribució alimentària no ha compensat la caiguda del canal Horeca?

El Gremi de Torradors de Catalunya està format per 25 empreses que principalment es dediquen a l’Horeca. La raó és que en el supermercat la majoria de productes de cafè són de les marques de les grans multinacionals. No hi ha tanta cabuda per a les marques de proximitat perquè tenim moltes barreres d’entrada a la distribució i les grans superfícies. No obstant això, en els últims anys, i més encara arran de la pandèmia, moltes cadenes de supermercats, especialment les més petites, estan fent una aposta pel producte de Km 0 i tenim més demanda. Amb el benentès que el nostre producte no serà mai de proximitat perquè el cafè s’ha de comprar fora, però sí que tot el procés d’elaboració el fem a Catalunya.

Aquesta circumstància es dona per un problema de preu del producte final?

No, els nostres preus són competitius. La causa són els problemes d’accés a la distribució, les barreres d’entrada amb què ens trobem. Per exemple, el nivell d’inversió per llogar l’espai de lineal per exposar el producte, o el fet de tenir una política d’ofertes determinada que la majoria de les nostres empreses, gairebé totes de capital familiar, no podem assumir.

La crisi econòmica ha fet estralls en el teixit empresarial del sector?

Dins del Gremi no hem vist cap situació crítica, ni tancaments. Però s’ha de dir que moltes empreses han hagut de recórrer al finançament bancari –amb l’aval de l’ICO– per resoldre els problemes causats per la paralització de l’activitat empresarial. Cal dir que ens hem sentit desatesos per les administracions perquè les ajudes no han funcionat com caldria. Ara el problema sorgirà quan s’hagin de tornar els diners i els interessos dels crèdits ICO.

 Caldria que el sector es consolidés per la via de les fusions o adquisicions? Calen empreses amb més dimensió?

Més que parlar de dimensió, el que cal és guanyar i tenir capacitat d’adaptació a cada moment i als canvis sectorials. Les empreses que han fet més esforços, per exemple per entrar al mercat online, siguin grans o petites, han donat resposta als reptes de present i aquesta és la línia a seguir. Pel que fa a fusions o adquisicions, no és una prioritat.

La pandèmia ha intensificat la venda online?

Certament ha estat un revulsiu, però una gran part de les empreses ja s’havia iniciat en l’e-commerce. Hem desenvolupat el portal www.gremicafe.cat, la botiga de cafè més gran de Catalunya on es poden trobar els cafès que torren cada dia les nostres empreses, en tots els formats i varietats per a qualsevol cafetera.

En el seu mandat de dos anys al capdavant del Gremi quins temes abordaran?

La meva és una presidència de continuïtat perquè molts membres de la junta han renovat mandat, per tant, ultimarem els projectes iniciats. Sí que és cert que entrarem a aprofundir, entre d’altres, en el foment de l’economia circular amb mesures com la compra agregada d’energia per a tots els socis que ho vulguin per aconseguir millors condicions, però específicament per incorporar l’energia verda a les nostres fonts de subministrament. Un altre tema molt important és la reutilització o reciclatge dels subproductes, com és el cas dels sacs de cafè que ens compren empreses que els transformen en altres productes (coixins, bosses, objectes de decoració…), o la pellofa del cafè que abans es llençava o s’utilitzava com a adob, i l’ús de la qual ara també s’ha estès per fabricar tasses o produir catifes per als animals en substitució de les serradures de fusta. També estem molt sensibilitzats en la Responsabilitat Social Corporativa (RSC) perquè per a nosaltres és molt important utilitzar les nostres empreses i el nostre temps per donar a conèixer la nostra indústria al món educatiu a tots els nivells, a associacions i a la ciutadania en general.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Les classes telemàtiques arriben per quedar-se

Next Story

L’educació financera per a les pimes: una prioritat internacional

Latest from Panorama