Moltes escoles i centres educatius van tancar el març de 2020 amb motiu de la pandèmia i és per això que moltes empreses del sector van haver d’impulsar una transformació digital exprés per tal de poder continuar la seva activitat. Així, molts alumnes van evitar la interrupció dels seus estudis i moltes escoles van poder continuar oferint els seus serveis d’una manera diferent: telemàticament. Per aconseguir-ho, van haver d’invertir en la instal·lació de nous programes de retransmissió en directe, material informàtic i formació per als treballadors i treballadores.
És el cas de l’escola d’idiomes Madison, fundada el 1989 i amb una plantilla actual de 19 professors i professores, la meitat dels quals són nadius. L’escola imparteix actualment 10 idiomes (anglès, francès, alemany, japonès, rus, italià, xinès, àrab, català per a estrangers i castellà per a estrangers) i és centre preparador dels exàmens de la Universitat de Cambridge i del Trinity College, així com centre acreditat per l’Escola d’Idiomes Moderns de la Universitat de Barcelona.
El seu fundador, director gerent i cap d’estudis, Eduard Salas, explica que el centre va reorientar la seva activitat cap a un paradigma d’ensenyament online que possibilités la continuïtat dels estudis de tots els alumnes: “Això va suposar haver de formar el nostre professorat en un temps rècord i fer un seguiment de la implantació de les noves eines de treball”. A més, destaca que molta gent no estava avesada a utilitzar dispositius tecnològics i les consultes per problemes tècnics eren pràcticament diàries. En l’actualitat, aquesta pràctica ha esdevingut tan habitual a l’escola que fins i tot s’ha creat una cultura online de la formació que complementa les classes presencials. D’aquesta manera, els seus cursos continuaran impartint-se tant en modalitat física (presencial), com telemàtica (videoconferència), com híbrida.
Fa 32 anys que Madison imparteix cursos d’idiomes a les comarques de la Catalunya Central, tant al públic en general com en escoles públiques i privades, empreses, organismes públics, etc.
Eduard Salas celebra que, “curiosament, la pandèmia no només no ens ha restat alumnat, sinó que hem incrementat el nombre d’estudiants, tant durant el curs acadèmic com en els cursos intensius d’estiu”. A més, ha posat en valor la tasca solidària del centre, el qual du a terme diferents projectes en països de l’Àfrica subsahariana en l’àmbit de l’ensenyament des de fa 10 anys. “En aquests moments estem treballant per introduir el castellà en el sistema educatiu universitari de Nigèria a través d’un programa pilot en dues de les més prestigioses universitats del país. El canvi de paradigma docent derivat de la realitat pandèmica ens va fer considerar una proposta agosarada d’ensenyament de l’idioma mitjançant videoconferència en un país sense cap tradició d’aprenentatge del castellà per part de la comunitat estudiantil”, ha afegit abans d’anunciar que aquesta idea “ha estat molt ben rebuda pels corresponents deganats” i que actualment estan elaborant les línies mestres d’actuació i els protocols de treball a seguir.
D’altra banda, cal destacar que el sector de les escoles d’idiomes ha estat un dels grans oblidats en el repartiment d’ajuts directes a les empreses afectades per la Covid-19, fet que PIMEC ja va denunciar quan es van fer públiques les mesures.