Els darrers anys hi ha hagut una gran conscienciació de la necessitat de tenir coneixements i competències financeres que permetessin als particulars prendre millors decisions en aquest àmbit. És el que anomenem educació o alfabetització financera. Des dels organismes internacionals es van donar una sèrie de recomanacions i pautes que els estats han adaptat creant els seus plans d’educació financera. Així mateix, moltes iniciatives públiques i privades han posat el seu granet de sorra en aquesta matèria educacional.
El 2018, l’OCDE va fer un pas més, a través de la seva Xarxa Internacional d’Educació Financera (INFE pel seu acrònim en anglès), i va publicar el “marc de competències bàsiques sobre alfabetització financera per a micro, petites i mitjanes empreses”. D’aquesta manera s’ampliava el públic objectiu identificat que necessitava conèixer els elements financers més importants per prendre decisions.
Aquest marc pretén ser una eina que permeti destacar quins coneixements financers poden ajudar els propietaris i gestors d’empreses a fer créixer sòlidament els seus negocis. Per resumir-ho, el document defineix unes àrees de competència que després desenvolupa. Els 4 punts principals són l’elecció i ús dels serveis financers; la gestió i planificació financera i empresarial; el risc i assegurances i, finalment, l’entorn financer. El document baixa al detall de les competències i hauria de servir com a referència per a desenvolupar plans d’educació financera per a les empreses.
Aquest estiu hem tingut un segon reconeixement internacional de la importància de l’educació financera per a les pimes. El G-20, a la seva reunió de Roma dels passats 9 i 10 de juliol, de la qual els mitjans es van fer ressò per la proposta d’establir un impost de societats mínim arreu del món, també va voler deixar constància al seu comunicat oficial de la cimera que “[…]l’educació financera és una habilitat essencial per a l’empoderament de les persones, especialment les més vulnerables i deficientment servides, incloses les micro, petites i mitjanes empreses[…]”.
En el mateix escrit parlen de la recomanació de l’OCDE com un instrument que pot ajudar els governs, autoritats públiques i altres parts interessades a dissenyar, implementar i avaluar polítiques d’educació financera.
Des de l’Institut d’Estudis Financers, els darrers anys hem impulsat l’educació financera per a autònoms, micro, petites i mitjanes empreses amb diferents programes i projectes. Tot just un mes abans d’aquest reconeixement del G-20 de la importància de l’educació financera per a empreses, vam posar en marxa amb PIMEC Formació el curs “Finances per a gestionar amb èxit la teva pime”, que va ser un èxit tant per l’acollida com per les valoracions dels participants.
Els pròxims anys la formació en finances seguirà sent una eina cabdal per als gerents de les pimes que, amb uns bons coneixements financers, faran més viables les seves companyies i podran conèixer noves fórmules alternatives per finançar els seus nous projectes i la innovació dels seus negocis.
Jordi Martínez, director d’Educació Financera de l’Institut d’Estudis Financers