15 aplicacions dels drons a la nostra societat

Un dron és un vehicle aeri no tripulat  i a l’actualitat té diferents funcions que són fonamentals dins de la societat, des de propostes comercials fins al rescat de persones. És com el clàssic avió d’aeromodelisme molt més sofisticat.

A continuació veiem 15 aplicacions dels drons a la nostra societat:

Els drons funcionen amb control remot (tipus joystick) o mitjançant aplicacions per a smartphones o tablets.

Actualment hi ha diferents app desenvolupades per iOS, Android i fins Linux per pilotar un dron, fer fotos i filmar.

Les empreses que es dediquen al desenvolupament d’aquest producte tenen com a objectiu fer-ho cada vegada més intuïtiu i fàcil d’usar per a tots els públics.

El seu disseny amb càmeres, GPS i sensors de tot tipus, va ser inicialment desenvolupat per ser usat en els àmbit militar i actualment podem disposar d’aquesta tecnologia per a altres funcions més nobles com la investigació científica,  l’entreteniment i altres que estan en plena fase d’experimentació.

Algunes aplicacions actuals dels drons

 1. En Esdeveniments

  Recitals, desfilades de moda, esdeveniments esportius,  i fins protestes, són captats per aquests mini helicòpter que poden volar més baix i més a prop de la gent que un helicòpter real i té moltes més possibilitats de maniobra que un braç de grua. Els drons obren una gamma de possibilitats al periodisme fotogràfic i als cineastes.

 2. Com delivery

  Ja es trobem fent diferents tipus d’enviaments de productes.

 3. En situacions d’emergència

  Els drons es destaquen per la seva efectivitat en situacions límits, especialment en àrees aïllades o de difícil accés. Són molt útils en zones que van ser afectades per desastres naturals. La seva velocitat de vol permet recórrer grans àrees  en poc temps permetent portar l’ajuda necessària, trasllat de bancs de sang o en una fase prèvia per avaluar l’ajuda necessària a la zona o la forma d’arribar al lloc.

 4. Recerca de persones

  La possibilitat de volar a poca alçada juntament amb una càmera d’alta qualitat que transmet en temps real, permet el reconeixement immediat de persones perdudes en boscos o muntanyes, per exemple. A Espanya es va desenvolupar, LifeSeeker, un sistema integrat amb els drones que permet a aquests connectar amb telèfons mòbils que van quedar sense senyal i informar de la seva posició exacta.

 5. Control fiscal

  Per sobrevolar terrenys i es corrobora si efectivament estan construïts.

 6. Vigilància fronterera

  Espanya començarà a utilitzar-los a través de la Guàrdia Civil, per controlar els ingressos marítims.

 7. Zones rurals

  Per als agricultors,  gràcies a les fotos i vídeos d’alta definició que permet la GoPro incorporada, possibilita el monitoratge de grans dimensions  i pot recórrer més de mil hectàrees a només una hora permetent la localització primerenca de plagues o males herbes.-  i també s’utilitzen per al control del ramat.

 8. Control d’incendis forestals

  A Espanya es van crear els primers VANT especialment dissenyats per a la prevenció i el control d’incendis forestals. La seva tasca és reunir la informació necessària per anticipar-se en el possible a la prevenció i expansió d’incendis.

 9. Investigacions arqueològiques

  Són utilitzats per buscar i analitzar restes arqueològiques gràcies a la seva capacitat de recórrer i fer fotografies d’àrees extenses.

 10. Fins geològics

  A tot el món els drons s’utilitzen per accedir a zones perilloses per a l’ésser humà. Tal és el cas dels volcans en activitat. Els drons són capaços de prendre mostres de l’interior del volcà i de les cendres que emet, permetent predir erupcions aconseguint alertar amb major anticipació a les poblacions properes. D’altra banda, aquesta informació també s’utilitza per aprofundir en la investigació científica de l’estudi del centre de la terra. Així mateix, s’han utilitzat drones per estudiar i intentar predir la ruta d’un huracà.

 11. Investigacions biològiques

  S’han utilitzat aquests avions teledirigits per reproduir la ruta d’aus en llibertat. Es registra el vol amb un GPS incorporat a l’au i després es reprodueix amb un dron. Els investigadors poden determinar d’aquesta manera el per què del recorregut animal en tenir la possibilitat de registrar exactament les característiques de la zona on vola.

 12. Manipulació de materials nocius

  Els drons són utilitzats per a les tasques que són massa perilloses per a l’ésser humà. Permetent la manipulació, neteja i estudi de materials nocius per a la salut de les persones.

 13. Com satèl·lits

  S’investiga la possibilitat d’utilitzar drons per crear xarxes d’internet en àrees on encara no arriba. Aquests drons funcionarien amb energia solar i podrien complir les tasques dels satèl·lits però més barats i en una cobertura específica.

 14. Els drons com a joguines 

  Els drons estan preparant el terreny per als jocs del futur. Permetent capturar imatges reals dels diferents escenaris del món. Hi ha models disponibles per als aficionats de l’aeromodelisme amb un preu mitjanament accessible,  vénen amb càmeres de molt bona qualitat, i molt fàcils de maniobrar des de qualsevol dispositiu intel·ligent.

 15. Control d’obres amb drons i topografia 

  Poden ser usats en topografia, cartografia, minera, enginyeria, indústria de petroli i gas, també és un element essencial per als professionals que condueixen obres civils i qualsevol altra construcció, ja que permet operacions com el control de progrés d’obra i càlcul de volums. Estén les seves aplicacions a treballs mediambientals (com el monitoratge de fenòmens naturals i farcit de terres), a més, permet fer aixecaments de zones perilloses o de difícil accés. Entre les seves característiques, és important esmentar que proporcionen imatges amb alta qualitat i precisió, que ajuden, per exemple, al elevament immobiliari urbà. Així mateix, es pot utilitzar en tot tipus de clima i terreny i efectuar aterratges precisos en espais confinats, proveint així fluxos de treball completament automatitzats que faciliten l’ús i permeten una operació ràpida i segura. Permeten cobrir grans superfícies (diversos quilòmetres quadrats) en molt poc temps (menys d’una hora) des d’un lloc segur, i de manera més econòmica. Resulta una eina ideal per a l’adquisició d’imatges aèries i models 3D.

Els drons han arribat per quedar-se, els usos semblen augmentar cada dia de la mà de la població civil i científica

Vivim l’auge de la creativitat en funcions i aplicacions d’aquest ap

I vosaltres? Quines aplicacions penseu que poden tenir els drons a la vostra empresa?

2 Comments

 1. Bon resum d’aplicacions que es poden realitzar amb drons.
  Per afegir alguna utilitat tambè s’utilitzen en inspeccions d’infraestructures i en estudis dels cultius mitjançant teledetecció. Salutacions!

  • Moltíssimes gràcies, Alejandro, per la teva aportació. Prenem nota per afegir a les aplicacions que poden tenir els drons a les empreses i així poder anar informant-les i possant-les al dia de totes les novetats que vagin sortint. Estarem encantats de seguir rebent els teus comentaris a properes publicacions. Salutacions.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

El preu del petroli: Per què ha baixat el preu del petroli?

Next Story

Protocol per a la prevenció i abordatge de l’assetjament sexual

Latest from Innovació