Avui en dia és molt important construir una xarxa de contactes i fer networking, no només per trobar nous clients i proveïdors, sinó perquè puguis ser conegut i recomanat per altres persones.
Sí, és cert que moltes vegades no teniu temps, no trobeu aquest espai al vostre dia a dia per trucar, visitar, fidelitzar… però existeixen altres maneres per mantenir la relació amb altres empreses que estalvien temps i esforços. Una bona manera, entre d’altres, és assistir a jornades informatives sobre aspectes concrets de la pime.
Normalment, al final d’aquestes, es deixa un espai perquè els assistents es puguin interrelacionar i intercanviar targetes de visita.
El boca-orella funciona, i molt, en el sector pime. Fem que parlin de nosaltres i ens coneguin!
Això està molt bé, però a nosaltres ens agrada més les jornades que fan un pas més i estan enfocades en aquesta última part. Són les que anomenm jornades networking que organitzen moltes empreses especialitzades i institucions.
És una molt bona oportunitat per conèixer l’activitat d’altres empreses del mateix territori, fer nous contactes i ampliar la teva cartera de clients i proveïdors. És per això que és molt important tenir en compte algunes bones pràctiques per tenir èxit en aquestes trobades networking.
Les 7 bones pràctiques del networking
Escolta, no vulguis acaparar tot el discurs. Has d’escoltar per ser escoltat. És necessari mostrar-te proper a la persona i això s’aconsegueix si mostres interès pel que diu. Escolta, pregunta si tens dubtes, però sobretot no caiguis en el “i jo més”. L’empatia és una qualitat que qualsevol comercial o empresari ha de practicar per tenir èxit.
Treballa la teva comunicació no verbal. Quins gestos fas, com et mous, quina postura adoptes davant el teu discurs. La comunicació no verbal representa un 65% de l’impacte del teu missatge.
Tenir el discurs preparat i interioritzat. Si la comunicació no verbal representa un gran percentatge de l’impacte del teu missatge, no podem deixar de banda la comunicació verbal. Hauràs de tenir dos o tres idees clau per comunicar, i en funció del teu interlocutor, adaptar el teu missatge perquè pugui encaixar a les seves necessitats.
Sorprendre el teu públic. És una virtut en tots els grans oradors. Pensem en els grans esdeveniments i els conferenciants de més èxit, tots tenen algun element de sorpresa. Potser portar una tablet i tenir preparat un vídeo per mostrar el teu interlocutor, una targeta de visita en 3D, un obsequi…
Si no t’interessa, no desconnectis de la conversa. Tornem amb la comunicació no verbal. Si parles amb alguna persona que no t’interessa el que t’està explicant, escolta igualment. La vida pots donar moltes voltes, qui diu que d’aquí uns anys no t’anirà bé el que t’està proposant? Mostra’t atent i si cal, refusa el que et proposa amb educació i tacte.
Tenir clar que no tot és vendre. En aquestes sessions de networking tothom vol vendre, però algú haurà de comprar perquè es doni el networking, oi? Anar amb la ment oberta i deixar que una altra empresa et presenti els seus productes o serveis i entrar a valorar si et poden interessar, també forma part del joc.
Sigues sincer. Aquesta és la norma bàsica de qualsevol comercial. No venguis el que no pots o el que no tens. Per davant de tot, és necessari ser sincer i explicar exactament què ofereixes.