/

Accés al finançament per a la internacionalització de les pimes

En els últims anys, l’empenta exportadora  ha estat un element fonamental en la sortida de la crisi econòmica, però tot i el bon comportament del sector exterior, a dia d’avui segueixen existint dificultats en el finançament per a la internacionalització de les pimes per començar a exportar, expandir els mercats i productes d’exportació, presentar-se a una licitació internacional o realitzar una inversió a l’estranger.

S’assisteix a un canvi estructural de l’economia espanyola en què la balança comercial no es deteriora tot i el empenta de la demanda interna. Al contrari, la balança de béns i serveis continua millorant del saldo positiu dels serveis en un període en el qual el preu del petroli s’ha encarit. Es consolida per tant la correcció d’aquesta partida fonamental del sector exterior.

 

Si el 2008 la balança comercial suposava un llast d’uns 96.000 milions d’euros, que situaven el saldo de béns i serveis en uns 67.000 milions, a meitat de 2017 aquest saldo se situa en uns 30.000 milions d’euros

Aquesta correcció ha estat possible gràcies als continuats bons registres del sector turisme, sens dubte, però sobretot a la consolidació de les exportacions de serveis no turístics i al substancial ajust competitiu de la balança comercial. En definitiva, l’empenta exportador, tant de béns com de serveis està darrere de les importants taxes de creixement de la nostra economia.

Aquesta correcció ha estat possible sobretot gràcies a la consolidació de les exportacions de serveis no turístics

Les exportacions de béns estan en números records: 250.000 milions d’euros anuals

Important també és l’augment significatiu de la base exportadora. Així el nombre d’empreses exportadores ha crescut un 50% fins arribar a les 150.000 i ja hi ha 50.000 exportadors regulars. 

Tot i així, cal continuar els esforços per consolidar el creixement de les exportacions, i incorporar més PIMES a la base exportadora . Com és ben sabut, Espanya té un problema de mida empresarial, caracteritzat per la dualitat i atomització, amb un excessiu pes de micro empreses de menys de 10 treballadors que ocupen al 40% de la força laboral i tenen una propensió a innovar i exportar molt menor que les empreses mitjanes o grans. D’aquí que un dels reptes de l’empresa espanyola sigui precisament guanyar dimensió per poder competir amb garanties en els mercats globals.

D’altra banda, tot i el bon comportament del sector exterior, a dia d’avui segueixen existint dificultats per a moltes empreses, sobretot les pimes, a l’hora d’accedir al finançament necessari per començar a exportar, per expandir els mercats i productes d’exportació, presentar-se a una licitació internacional o realitzar una inversió a l’estranger.

El 80% de les exportacions mundials requereixen d’algun tipus de finançament que s’ha convertit en un element clau de competitivitat a l’hora d’exportar

Espanya, igual que la immensa majoria dels països desenvolupats, compta amb una sèrie d’instruments financers de suport als exportadors, és el que es coneix com el Sistema Oficial de Crèdit a l’Exportació , l’objectiu és millorar la competitivitat de les empreses espanyoles i la seva penetració en els mercats.

Els mecanismes de crèdit oficial a l’exportació es regeixen pel Consens OCDE, que és el marc regulador que estableix les condicions d’aquest tipus de mecanismes per impedir la competència deslleial entre els països membres de l’OCDE.

Principals instruments financers estatals de suport a la internacionalització


  1. COFIDES , destinats a donar suport a les inversions espanyoles a l’exterior
  2. Instruments de crèdit , com el Fons per a la Internacionalització (FIEM) que controla la Secretaria d’Estat de Comerç del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat, o els diferents productes que ofereix l’Institut de Crèdit Oficial (ICO)
  3. Instruments de assegurament oficial, fonamentalment a través de la Companyia Espanyola de Crèdit a l’Exportació (CESCE) que ofereix cobertura de riscos per compte de l’Estat, i també el Conveni d’Ajust Recíproco d’Interessos (CARI), gestionat per la SEC
En els últims anys, amb l’augment espectacular de les exportacions aquests mecanismes s’han tornat més importants per ajudar les empreses espanyoles a guanyar nous mercats i penetrar en segments més competitius

Però hi ha encara una bretxa important de coneixement i familiaritat d’aquests instruments per part de les PIMES espanyoles, a les quals els resulta complex i difícil accedir-hi.

Responent a aquesta situació les diferents agències públiques, tant estatals com autonòmiques, estan adaptant gradualment a les necessitats de les PIMES, com ara:

  • la nova línia de Petits Projectes del FIEM aprovada al juny de 2017
  • altres productes enfocats a les petites i mitjanes empreses llançats en els últims temps per COFIDES, CESCE o ICO, entre d’altres
  • també des ICEX s’estan redoblant els esforços per ajudar les PIMES a trobar finançament. A la fi de 2016 es va crear la Direcció d’Assessorament Financer , que té com a objecte l’assistència a petites i mitjanes empreses (pimes) espanyoles en matèria de finançament internacional, amb la finalitat que materialitzin els seus projectes d’exportació o inversió a l’exterior que siguin tècnicament viables. Per això, a més de l’assessorament individualitzat a les empreses, es duen a terme accions d’orientació individualitzada sobre finançament d’operacions internacionals i de divulgació de productes financers públics i privats de diferents característiques que puguin ser d’interès per a finançar una operació internacional. 

En conclusió, es pot dir que l’empenta exportador de les empreses espanyoles de béns i serveis té molt a veure amb l’actual ritme de creixement econòmic. La crisi ha forçat a les empreses a considerar els mercats internacionals com una part estructural del desenvolupament i creixement del seu negoci, el que ha provocat un augment impressionant del nombre d’empreses exportadores regulars. Però encara hi ha dificultats i reptes per a accedir al finançament necessari per a la internacionalització, sobretot entre les petites i mitjanes. És per això, que es requereixen més esforços d’informació, sensibilització i assessorament a les PIMES per ajudar-los a aconseguir el finançament més adequat per a les seves operacions internacionals.

Manuel de la Rocha Vázquez , director adjunt d’Assessorament Financer de ICEX Espanya, Exportació i Inversions

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Sempre plou en cap de setmana…. o no: predicció meteorològica del 8 al 15 de setembre 2017

Next Story

Recomanacions per al col.lectiu de 45 a 64 anys, el més afectat per l’atur de llarga durada

Latest from Competitivitat