Afectacions del Covid-19 en el comerç internacional

En les darreres dues setmanes s’han anat determinant diferents mesures arreu del món en funció de l’evolució de la pandèmia del Covid-19. Actualment, el focus més important és lamentablement a Europa i és per això que la gran majoria de mesures i restriccions són a l’antic continent. A continuació es donen un seguit d’informacions d’interès d’afectacions per a empreses exportadores catalanes:

Aduanes i documentació

L’Agència Tributària va publicar el 16 de març una nota informativa indicant els nous procediments en relació al reial decret 463/2020 de declaració d’estat d’alarma, i la majoria dels tràmits es porten ara a terme de manera no presencial.

En els casos que precisen de presència física, s’ha habilitat informació dels serveis disponibles i contactes en el Pla de Contingència de la Dependència Regional d’Aduanes de Catalunya.

EUR1: per a operacions superiors a 6.000 € s’estableixen nous procediments.

Certificats d’Origen i Quaderns ATA: tramitació electrònica via http://etramites.camaras.es. Recomanem contactar amb la vostra cambra habitual per tal que us informi dels seus procediments concrets.

Trobareu més informació relacionada amb aquest punt en l’enllaç següent.

Mesures de mobilitat i transports

Molts estats membres han anunciat restriccions en el transport i les modifiquen de manera regular per tal d’aturar la pandèmia. Això està causant alguns col·lapses a les carreteres tot i que la comissió està fent esforços per implementar la “Green Lane” per garantir el flux de les mercaderies. En aquest enllaç de la Comissió Europea trobareu una llista complerta i actualitzada dels països de la UE27, el Regne Unit, Noruega i Suïssa i de les seves restriccions en matèria de mobilitat terrestre, aèria i marítima.

També avui dia hi ha 90 països que prohibeixen l’entrada a ciutadans espanyols segons el darrer balanç del Ministeri d’Assumptes Exteriors, UE i cooperació. A més, 32 països més imposen modalitat de quarantena. Per veure’ls entreu en l’enllaç següent.

Pel que fa al transport terrestre, actualment, i degut a les restriccions mencionades, es generen grans retencions. En l’enllaç següent trobareu informació actualitzada relativa als temps d’espera dels camions per creuar les fronteres (Sixfold).

El transport marítim s’ha vist altament afectat des dels inicis de la pandèmia. És ara quan la Xina ja està recuperant la seva productivitat i començant a enviar les mercaderies pendents. Compte amb el moment que arribin a destí on les restriccions per la propagació del Covid-19 segueixen vigents i es podrien acumular les mercaderies. En l’enllaç següent trobareu l’estat actualitzat del transport marítim internacional (Hellenic Shipping News Worldwide).

El sector aeri no s’ha vist menys afectat, trobareu a continuació un enllaç amb les restriccions referents a aquest tipus de transport.

Finalment, el sector ferroviari no s’ha vist afectat a Europa pel que fa a les mercaderies, però sí que hi ha les mateixes afectacions quant al moviment de persones. Podeu veure’n els detalls per país a l’enllaç següent.

Amb la col·laboració d’AMEC
AMEC també ofereix informació actualitzada sobre l’afectació del Covid19 a les empreses industrials internacionalitzades.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Teletreball: 10 consells

Next Story

Mesures de ciberseguretat per a empreses

Latest from Competitivitat