/

Com augmentar les possibilitats d’èxit d’un procés de successió en una empresa familiar

El procés de successió en una empresa familiar requereix de planificació i paciència per dissenyar i implementar cadascuna de les seves etapes. D’altra banda, si es desconeix el camí, és important buscar el suport d’assessors especialitzats que permetin guiar i encaminar a l’empresa a través d’un adequat procés de successió.

https://www.pimealdia.org/la-sucesion-elemento-clave-para-la-continuidad-del-proyecto-empresarial/

A causa de que l’execució del pla de successió implica cedir el control i la propietat de l’empresa familiar a una nova generació per a la seva gestió, és important considerar la participació d’assessors externs durant el procés de successió ja que ells no només poden afegir valor mitjançant l’aportació d’idees i experiència prèvia en similars processos, sinó que també poden contribuir a reafirmar alguna decisió o simplement, donar suport a la directriu desitjada pel fundador o la família en el seu conjunt.

https://www.pimealdia.org/medidas-para-disminuir-resistencia-cambio/

Entendre la “trama familiar”

Per dur a terme aquest procés, és fonamental que l’assessor entengui la posició no només de la persona que es retira, sinó de la “trama familiar” en què està inserit el negoci i el que es vol per al futur. Per això, l’assessor ha de prendre el temps necessari per recollir la informació suficient i contribuir eficientment amb la seva funció.

És convenient fomentar en les generacions successores, el desig de pertinença i l’interès de preservar i aconseguir transcendir l’empresa familiar

El propòsit primordial de l’expert independent és actuar com mediador de la família en la presa de decisions i resoldre els problemes o conflictes que es poguessin generar dins de l’àmbit familiar i que puguin influir en l’operació i administració de l’empresa.

Entre altres responsabilitats, pot ocupar-se de desenvolupar i implementar plans i programes familiars per a la perpetuïtat de l’empresa :

Oferir un fòrum per compartir idees respecte al negoci familiar

Fomentar la participació i el compromís de la família mitjançant els programes d’aprenentatge respecte a la propietat

Desenvolupar als líders de la següent generació

Monitoritzar la interacció entre la família i l’empresa

Augmentar les possibilitats d’èxit

Per augmentar les possibilitats d’èxit d’un procés successori en la gestió, han de manejar adequadament conceptes com:

 L’objectivitat: veure la realitat tal com és

 La veracitat: no enganyar-se ni enganyar

L’assignació de recursos: temps, capacitat i autoritat

La valentia: per al que sigui necessari encara que resulti dolorós

Tot i que el procés de successió pot semblar complex en una empresa familiar a diferència d’altres models de negoci, sobretot si es considera la càrrega emocional i l’impacte en el propi nucli familiar que comporta aquesta decisió, el procés és bastant assequible si es mantenen com objectius fonamentals la supervivència de l’empresa i el manteniment de harmoniosos llaços familiars.

Amb aquesta consideració es permetrà planificar la successió sobre bases sòlides i comptar amb la disposició de tots els involucrats, la qual cosa incrementa la probabilitat que el procés sigui satisfactori i exitós.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Un octubre disfressat de juliol: predicció meteorològica del 14 al 20 d’octubre 2017

Next Story

El recurs més important de l’empresa és el capital humà

Latest from Competitivitat